latinica  ћирилица
16/10/2024 |  15:19 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

Pucar: Šmit može da bude samo njemački diplomata, nema ovlaštenja UN-a (VIDEO)

Miljkan Pucar, advokat vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića istakao je da je na današnjem ročištu pred Sudom BiH dokazano da ne stoji ono što je navedeno u optužnici i što se stavlja na teret Lukiću.
Miljkan Pucar - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Miljkan PucarFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Dokazali smo da u Službenom glasniku Srpske ne postoji obrazac 32, nego košuljica, u kojoj su svi dokazi da je izvršena pravilna priprema za štampanje zakona, da je prošlo sve ono što je potrebno. Osim toga, ta košuljica nosi tačan naziv, zbirni izvještaj, sve u skladu sa standardima - navodi Pucar.

On je dodao da je dokazano da nije bitno da li ima potpisa ili ne, da niko ne može Službenom glasniku zabraniti da objavi zakon koji je usvojila Narodna skupština Srpske.

- Predviđena je procedura, da Skupština može nešto promijeniti, dopuniti. Dokazali smo da Tužilaštvo BiH nije željelo da odbrani dostavi dokaze, koje je tražilo od OHR-a i Ministarstva vanjskih poslova. Dokumentacija je veoma jasna, a to je da Kristijan Šmit nema legalitet da se zove visoki predstavnik - navodi Pucar.

Ističe da je odbrana Lukića predala i dopis Ambasade Njemačke, a u kojoj stoji da je "Kristijan Šmit visoki predstavnik", a Ambasada nema ovlaštenje da odredi ko je visoki predstavnik.

- Nakon tog OHR, dostavlja Ministarstvu vanjskih poslova BiH, da se Šmitu dostavi identifikacioni dokument da ima imunitet. On može samo da bude njemački diplomata, jer mu je ovlaštenje dala Njemačka, a ne Ujedinjene nacije. Svi visoki predstavnici su bili službenici UN, a ne država iz kojih su dolazili - navodi Pucar.

Podsjećamo, u Sudu BiH završeno je ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću.