latinica  ћирилица
16/10/2024 |  15:21 ⇒ 15:21 | Autor: SRNA

Što prije sanirati prugu i puteve oštećene u poplavama i klizištima

Vlada FBiH zadužila je preduzeće "Autoceste FBiH" da u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama u okviru odobrenih kreditnih aranžmana provjere raspoloživost sredstava za nepredviđene namjene kako bi se u što prije sanirala željeznička i putna infrastruktura oštećena u nedavnim poplavama i klizištima.
Pruga u Јablanici (foto: zfbh.ba) -
Pruga u Јablanici (foto: zfbh.ba)

Potrebno je izvršiti sanaciju na dionici magistralnog puta Јablanica - Mostar i željezničke pruge na dionici Ostrožac - Јablanica - Grabovica, imajući u vidu gubitke koje trpi ekonomija u FBiH radi prekida željezničke i putne infrastrukture, saopšteno je iz federalne Vlade.

Ministar razvoja i preduzetništva Vojin Mijatović rekao je da se već prijavilo oko 30 privrednih subjekate sa područja Јablanice, Konjica, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka, koji su pretrpjeli materijalnu štetu i kojima je zbog toga otežano poslovanje.

Najavljeno je da će biti pripremljeni prijedlozi izmjena programa utroška sredstava utvrđenih u ovogodišnjem budžetu FBiH, kako bi se obezbjedila finansijska podrška za obnovu vaspitno-obrazovnih ustanova, kao i pomoć poslovnim subjektima koji su pretrpjeli štetu na područjima ugroženim poplavama i klizištima.

Federalna Vlada je na sjednici usvojila usmenu informaciju o preduzetim aktivnostima Federalnog štaba civilne zaštite i Federalne uprave civilne zaštite s ciljem sanacije i pomoći ugroženim područjima u FBiH usljed poplava i klizišta.

S tim u vezi zadužen je načelnik Federalnog štaba civilne zaštite da u saradnji sa kolegijumom federalne Vlade pripremi prijedlog rješenja o formiranju koordinacionog tijela kojim će se definisati sastav, nadležnosti i zadaci koordinacionog tijela, a s ciljem njegovog funkcionisanja po prestanku važenja odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima.

Federalni štab civilne zaštite zadužen je da za narednu sjednicu Vlade pripremi pisanu informaciju o preduzetim aktivnostima s ciljem sanacije i pomoći ugroženim područjima u FBiH usljed poplava i klizišta.