latinica  ћирилица
16/10/2024 |  15:23 ⇒ 16:11 | Autor: RTRS

Bubić: Opširni prigovori na dokaze i replike Tužilaštva (VIDEO)

Advokat Goran Bubić rekao je da je odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika uložila opširne prigovore na dokaze i replike Tužilaštva BiH u procesu koji se vodi protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.
Goran Bubić - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Goran BubićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Bubić je rekao da je na današnjem ročištu odbrana drugooptuženog izvodila dokaze.

On je rekao da Tužilaštvo pokušava da u dokazni postupak uvrsti korespondenciju između Tužilaštva i zaposlenih u Kancelariji visokog predstavnika, a BiH uopšte nema visokog predstavnika.

- Na jednoj strani imamo vrlo snishodljivo obraćanje Tužilaštva BiH u tim dopisima, što nije proporcionalno autoritetu jednog organa kakav bi trebalo da bude tužilaštvo jedne zemlje. S druge strane, imamo nevjerovatne odgovore koji bi izazvali zapanjenost da smo ih dobijali prije 200 godina, a ne danas u 21. vijeku. U tim dopisima isključuje se bilo kakvo ovlaštenje Suda BiH i negira pravo odbrane da se uopšte bavi Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma - rekao je Bubić.

Bubić je naveo da je na današnjem ročištu ukazano da pred ovom institucijom nisu ravnopravni odbrana i Tužilaštvo i da se potvrdilo da je riječ o procesu čiji je cilj eliminacija Dodika iz političkog života.

- Primijetili smo da je Tužilaštvo dostavilo dokaze Sudu prije nego što je Sud donio odluku o prihvatanju dokaza. To ugrožava standard poštenog suđenja koji ima za cilj samo da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik eliminiše iz političkog života - istakao je on.

Bubić je rekao da se potpuno zanemaruju ustavna pravila koja kažu da propis ne može stupiti na snagu prije nego što je objavljen, te se iznose potpuno neprihvatljive teze.

- Primjer kontradiktornosti jeste samo ponašanje Kristijana Šmita, odnosno sadašnjih uposlenika u OHR-u. Zašto svojom odlukom Kristijan Šmit 1. jula donosi odluku o poništenju Zakona o izmjeni Zakona o objavi propisa u Služebnom glasniku Republike Srpske, ako to nije relevantno - upitao je Bubić.

Podsjećamo, u Sudu BiH danas je održano ročište predsjedniku Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske.