latinica  ћирилица
16/10/2024 |  15:29 ⇒ 15:36 | Autor: SRNA

Đokić: Važna iskustva Srbije u oblasti rudarstva

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da će Srpska nastaviti da sarađuje sa kompanijama i naučnim i obrazovnim ustanovama kada je riječ o rudarstvu, pri čemu su veoma značajna iskustva Srbije, sa kojom u tom smislu ima najbolju saradnju u regionu.
Petar Đokić u Kladovu - Foto: SRNA
Petar Đokić u KladovuFoto: SRNA

- Održivo rudarstvo predstavlja temelj za budući razvoj ove industrije i podrazumijeva odgovorno korištenje prirodnih resursa uz poštovanje svih međunarodnih standarda koji se odnose na zaštitu životne sredine - rekao je Đokić, koji je u Kladovu učestvovao u radu 55. Međunarodnog oktobarskog savjetovanja rudara i metalurga, te panel-debati o trenutnom stanju i planovima za mineralne resurse u regionu, sa posebnim naglaskom na primjenu novih tehnologija i održivih metoda otkopavanja.

Đokić je naglasio da Republika Srpska podstiče primjenu savremenih tehnologija koje minimiziraju negativan uticaj na ekosisteme, dok istovremeno obezbjeđuju efikasniju eksploataciju minerala, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

- Ovakva praksa ne samo da štiti prirodu, već obezbjeđuje dugoročnu održivost rudarstva kao važnog sektora za ekonomski napredak. Investiranjem u savremene tehnike rudarenja, ne samo da obezbjeđujemo ekonomsku stabilnost i otvaranje radnih mjesta, već i čuvamo prirodne resurse za buduće generacije - rekao je Đokić.

On je dodao da je Srpska sistemski pristupila uređenju ove oblasti kako bi obezbijedila maksimalnu iskorištenost rudarskog potencijala na održiv način.

- Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor trenutno zapošljava, između ostalih, 31 doktora nauka u oblasti rudarstva, te ovo savjetovanje predstavlja važan forum gdje se mogu razmijeniti znanja i iskustva o primjeni naučnih dostignuća i inovativnih rješenja u praksi, a koja će doprinijeti održivom razvoju rudarskog sektora - rekao je Đokić, koji je ovom događaju prisustvovao na poziv Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor.

Savjetovanju su prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije, lokalnih zajednica, naučnih i obrazovnih institucija u oblasti rudarstva, domaći i međunarodni eksperti, te predstavnici više rudarskih kompanija, što ukazuje na važnost koju razmatrane teme imaju za cijeli region.

Događaj u Kladovu okupio je stručnjake iz oblasti geologije, rudarstva, metalurgije i srodnih naučnih disciplina radi razmjene znanja i najnovijih dostignuća.