latinica  ћирилица
16/10/2024 |  15:35 ⇒ 16:22 | Autor: RTRS

Petronijević: Ne možemo da se obraćamo Sudu BiH; Tako izgleda sloboda govora (VIDEO)

Zakon i određeni podzakonski akti nam ne dozvoljavaju da postupamo u svojstvu branilaca pred sudovima BiH, za razliku od drugih bivših jugoslovenskih republika, gdje to nije slučaj, naveo je advokat Goran Petronijević nakon današnjeg ročišta predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika Milošu Lukiću.
Goran Petronijević - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Goran PetronijevićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Mi ne možemo da pričamo u sudu, da se obraćamo u sudu, mi ne bi trebalo da se obraćamo novinarima. Tako izgleda sloboda govora, a naš zanat i naš posao je da govorimo - kaže Petronijević,

Petronijević ističe da mu nije jasno šta su advokat Anto Nobilo i on rekli u Sudu BiH da je izazavalo takvu rekaciju.

- Јa sam se preispitavao do ovdje da li smo rekli nešto neistinito ili uvredljivo u Sudu BiH, procijenite sami - kaže Petronijević.

On je rekao i da su pritisci lidera SDA Bakira Izetbegovića na sudiju Senu Uzunović doveli do ponašanja koje nije primjereno za jednog sudiju. 

- Uzunovićeva se u jednom momentu vratila u kolotečinu, a poslije toga je počela ponovo da prijeti - ističe Petronijević.

Kaže da ukoliko Uzunovićeva ne želi da javnost bude obaviještena o suđenju, postoji mogućnost isključenja javnosti koja tako neće biti upućena ni u šta.

- Suđenje je javno. Prisustvuje javnost i novinari i svako od učesnika može da iznese sve što nije lažno i mi ćemo tu praksu nastaviti. Neće nas uplašiti ovakva situacija, ukoliko postoje druge mjere i nema drugih mjera osim prijetnje - zaključuje Petronijević.