latinica  ћирилица
16/10/2024 |  15:39 ⇒ 16:13 | Autor: RTRS

Stevandić: Nisu uspjeli da slome kičmu Dodiku (VIDEO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da se proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića ne može okončati na zakonit način jer je zasnovan na pogrešnim pretpostavkama.
Nenad Stevandić - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Nenad StevandićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Stevandić je rekao da su oni koji su pokrenuli postupak računali da će predsjednik Srpske pod pritiskom pristati na nekakvu vrstu pregovora i da će se završiti političkom ucjenom. 

- U to su bili toliko sigurni da su im pravni akti u podizanju optužnice bili toliko klimavi da ih sada pokušavaju sakriti uvođenjem verbalnog delikta - rekao je on.

Pošto Dodik nije pristao na ucjenu i ostao je čvrst u zaštiti svoje ustavne funkcije i svih institucija Republike Srpske, kaže Stevandić, sada se proces dovodi do besmisla i u njemu se pokušava sakriti da Šmit nema nikakav legalitet niti legitimitet.

- Čuva se taj smokvin list na tome imenovanju. Može se uporediti s ovim - kao kada bi nekome ko bi operisao pacijenta bez diplome ljekara sudili u čemu je doktor pogriješio, a ne bi se dovodilo u pitanje da on uopšte nije doktor. Ako bismo to uporedili sa Šmitom, mora prvo da pokaže da nema diplomu i bez te diplome ni operacija ne može da uspije - rekao je Stevandić.

On je istakao da postoji političko i jedinstvo naroda i da ovim procesom nisu uspjeli da slome kičmu Dodiku.

- Vjerovatno je proces vijeka ako ga uporedimo sa 1915. godinom i velezidajničkim procesom koji je vođen protiv Srba u Zagrebu koji je imao mnogo više pravnih elemenata nego ovaj danas, koji nema nijedan. Sada smo sigurni da oni koji su ga ranije ubrzavali, sada ga počinju odlagati, bojeći se svoje sramote - rekao je Stevandić.

Stevandić je rekao i da sudija u ovom postupku radi pod pritiskom i pokušava da prikrije neragumentovane dokaze Tužilaštva.

Podsjećamo, u Sudu BiH danas je održano ročište predsjedniku Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske.