latinica  ћирилица
16/10/2024 |  16:00 | Autor: SRNA

London, Pariz i Alžir sazvali hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti

Velika Britanija, Francuska i Alžir sazvale su hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN zbog pogoršanja humanitarne situacije u Pojasu Gaze, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi.
Gaza (foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER) -
Gaza (foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

- Izrael mora da osigura da su civili zaštićeni i da su otvorene rute za dopremanje pomoći koja će da spasi živote ljudi. Zajedno sa našim francuskim i alžirskim kolegama, sazvali smo za danas hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN kako bi se pozabavili ovim temama - rekao je Lami.

On je podsjetio da je humanitarna situacija u sjevernoj Gazi i dalje teška, jer je pristup osnovnim potrepštinama ozbiljno ograničen.

- Zajedno sa našim međunarodnim partnerima, nastavljamo da pozivamo na hitan prekid vatre, kako bismo omogućili da više humanitarne pomoći uđe i oslobađanje preostalih talaca - dodao je Lami.

Izrael je 7. oktobra 2023. godine bio meta napada bez presedana iz Pojasa Gaze. Osim toga, borci palestinskog pokreta Hamas infiltrirali su se u granična područja, otvorili vatru na vojsku i civile i uzeli taoce. Izraelske vlasti kažu da je tokom ovog upada ubijeno oko 1.200 ljudi.

Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju "Gvozdeni mačevi" u Pojasu Gaze i najavile potpunu blokadu enklave. Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, broj poginulih u izraelskoj vojnoj operaciji u Pojasu Gaze premašio je 42.400 od prošlog oktobra.