latinica  ћирилица
16/10/2024 |  17:33 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Za VSTV nužan dogovor za prekid štrajka advokata u Republici Srpskoj

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH usvojili su na sjednici prijedlog da se sastanu s Ministarstvom pravde i Advokatskom komorom Republike Srpske, kako bi se riješio problem štrajka advokata po službenoj dužnosti u ovom entitetu a koji utiče na suđenja.
Visoki sudski i tužilački savjet BiH - Foto: RTRS
Visoki sudski i tužilački savjet BiHFoto: RTRS

Na sjednici je za štrajk advokata po službenoj dužnosti u Republici Srpskoj, koji traje od 1. augusta, rečeno da je bilo nekoliko sastanaka između entitetske komore i Ministarstva pravde, ali da nije postignut dogovor o isplati dugovanja niti zahtjevu za povećanje tarife.

Članovi savjeta su usvojili prijedlog da se organizuje sastanak s predsjednikom Lagumdžijom, predsjedavajućim Stalne komisije za efikasnost i kvalitet sudova Srđanom Forcom, Ministarstvom pravde Repulike Srpske i Advokatskom komorom, kako bi se pronašlo rješenje u vezi sa štrajkom advokata po službenoj dužnosti.

Iz Odjela za unapređenje učinkovitosti i kvaliteta rada u sudovima, rečeno je da je već tri mjeseca obustavljen rad te da postoji ogroman broj predmeta u kojima se glavni pretresi otkazuju.

- Pojavljuje nam se problem u postupanju u predmetima hitne prirode, ako gledate zakonske propise, ovaj štrajk ima dosta nedostataka. Komora Republike Srpske i Ministarstvo pravde nisu donijeli odluku o minimalnom postupanju - rečeno je na sjednici, kao i da, prema odredbama Zakona o advokaturi u Republici Srpskoj, advokat ne može odbiti pružanje pravne pomoći ako ga postavi sud, drugo državno tijelo ili advokatska komora, osim iz razloga koji su predviđeni zakonom, te da štrajk nije jedan od opravdanih razloga.

Članica savjeta i advokatica Duška Bogojević je rekla da ju je prije mjesec dana Sud BiH kaznio sa 3.000 maraka, jer se nije pojavila na suđenju, te da je njena žalba odbijena. Dodala je da advokatima prijeti disciplinski postupak i ispis iz imenika Advokatske komore Republike Srpske u slučaju nepoštivanja odluke o štrajku.

Prema njenim riječima, na isti način su kažnjena i dva advokata iz Federacije, a Advokatska komora Federacije je donijela odluku o refundaciji troškova, što nije slučaj u Republici Srpskoj.

- Ne znam kakva će biti odluka Ustavnog suda. Krajnje je vrijeme da se dođe do određenog rješenja, jasno je da nam neko ne može isplatiti nešto ako za to nije planiran budžet - navela je Bogojević.

Detektor je ranije pisao da su advokatske komore oba entiteta postigle dogovor s institucijama na državnom nivou o odgodi štrajka do sredine novembra – do kada traže da se ispune njihovi zahtjevi za povećanje tarifa, ali u Republici Srpskoj štrajk još uvijek traje. Advokati u ovom entitetu traže promjenu tarife o troškovima advokata te da se izvrši isplata duga za rad advokata u predmetima po službenoj dužnosti.

Na sjednici je rečeno da je VSTV razmatrao informaciju o tome koliko traju suđenja protiv suspendiranih nosilaca pravosudnih funkcija, a iz Odjela za unapređenje učinkovitosti i kvaliteta rada u sudovima su podsjetili da su sudovi dobili upute za popunjavanje tabela kako bi se pratio rad na ovim predmetima.

Kazano je da su trenutno aktuelna tri ovakva predmeta u Kantonalnom i Općinskom sudu u Sarajevu te u Općinskom sudu u Gradačcu, u kojem se već četiri godine presignira predmet te u kojem nema nikakvog postupanja. Navedeno je da se ni u jednom predmetu ne održava dinamika suđenja niti procesna disciplina.

Detektor je ranije pisao da je pet sudija i tužilaca državnog pravosuđa za vrijeme dugotrajnih suspenzija zaradilo više stotina hiljada maraka.

U odnosu na član Poslovnika VSTV-a kojim se propisuje minimalan uspjeh u konkursnoj proceduri, usvojen je prijedlog o spuštanju praga za pojedine nivoe.

- Ova pitanja su inicirana kako bi dobili što veću bazu kandidata koji bi aplicirali na pozicije u posebnim odjelima u Vrhovnom sudu Federacije i Federalnom tužilaštvu - naveli su iz Stalne komisije za legislativu i Stalne komisija za testne procedure.

Kako je pojašnjeno, uočeno je da oni koji imaju jako dobre ocjene rada, ukoliko nisu magistri i doktori, a dolaze, naprimjer, s mjesta sudije kantonalnog suda, ne mogu biti kandidati za više pozicije.

- Ovo je jedan od razloga za proširenje baze kandidata, oni koji rade na najtežim predmetima ne mogu dobiti najbolje ocjene, pa stoga ne mogu aplicirati na konkurse za veće pozicije - rečeno je na sjednici.

Predloženo je da se za najviši nivo smanji broj bodova sa 110 na 107, za pozicije kantonalnih i okružnih sudova da to bude 103 umjesto 105 bodova, te da se smanji prag za rukovodne pozicije, tako da je predloženo da to bude 117 umjesto 120 bodova, odnosno sa 115 na 113, kako bi dobili na širini kandidata koji se prijavljuju.

Usvojen je i prijedlog da se zamjenicima glavnih tužilaca koji imaju pet godina iskustva kao tužioci, ali ne i kao zamjenici, omogući prijava na upražnjene funkcije.

Prema trenutnim odbredbama Poslovnika VSTV-a, bez obzira na broj bodova ostvarenih po kriteriju stručnosti, kandidat neće biti pozvan na razgovor ukoliko je nosilac pravosudne funkcije a na poziciji s koje se prijavljuje proveo je manje od pet godina. Na sjednici je odbijen prijedlog da se kriterij s pet smanji na tri godine.