latinica  ћирилица
16/10/2024 |  17:36 ⇒ 19:16 | Autor: RTRS

Kovačević: Pošto SDS ne smije, SNSD će predložiti zakon o zamjeni stranih sudija (VIDEO)

Delegati SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH prvom prilikom će u proceduru uputiti zakon koji će da reguliše izbor troje sudija koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, a koji će biti u potpunosti u skladu sa Ustavom BiH, rekao je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Radovan KovačevićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Kovačević je rekao da će tome pokušati da se riješi ovaj vitalni problem, bez kojeg neće biti moguće rješavati druga pitanja.

On je podsjetio ljude u Evropskoj komisiji i u Delegaciji EU da je rješavanje pitanja stranih sudija, odnosno njihove zamjene domaćim sudijama, jedan od 14 prioriteta Evropske komisije.

- Tako da teško je da možemo praviti nekakve nove korake na evropskom putu, teško je da možemo ispunjavati neke nove uslove dok ne ispunimo taj uslov koji nam je Evropska komisija dala ranije - rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da je Nešković podvio rep po nalogu američke Ambasade i Kristijana Šmita i pokušao da povuče prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Ustavnom sudu BiH.

Kovačević je rekao da to znači da u SDS-u nemaju ni snagu, ni kapacitete, ni hrabrosti da se bore za ono što su vitalni interesi srpskog naroda i Republike Srpske.

- Јoš je sramnije, bjednije, bezobraznije za sve to optužiti Republiku Srpsku i njene institucije. Prva stvar, tog zakona ne bi bilo na dnevnom redu da ga mi nismo podržali. Druga stvar, taj zakon smo napisali mi i zajedno sa SDS-om 2016. godine uputili u parlamentarnu proceduru. Tako da taj Neškovićev i SDS-ov potez ne zaslužuje apsolutno nikakav komentar - istakao je Kovačević.

On je rekao da je bitno naglasiti i to da je taj prijedlog zakona uvršten u dnevni red i na osnovu glasova kolega iz Kluba hrvatskog naroda, odnosno na prvom mjestu ljudi iz HDZ-a.

Kovačević je rekao da je nakon toga uslijedila direktna blokada od delegata iz Kluba bošnjačkog naroda koji osam mjeseci nisu dozvoljavali rad Doma naroda, odnosno nisu dozvoljavali rad Parlamentarne skupštine BiH.

On je rekao da niko, ni iz jedne ambasade, ni iz Delegacije EU u BiH na to nije reagovao na bilo koji način.

Kovačević je rekao da se da primjetiti da je u BiH uslijedilo nekoliko procesa i to odmah po okončanju lokalnih izbora u Srpskoj i BiH, odnosno onog trenutka kada se vidjelo da su Milorad Dodik i SNSD ostvarili ubjedljivu pobjedu na lokalnim izborima, da su postali najdominantnija politička snaga u Republici Srpskoj i BiH.

- Možemo slobodno reći da se poslije ovih izbora potvrdilo da je SNSD jedina velika stranka Republike Srpske, a da su sve ostale stranke u Republici Srpskoj, uključujući SDS i PDP, isključivo lokalne ili regionalne političke stranke koje nemaju snagu i nemaju kapacitet na nivou cijele Republike - istakao je Kovačević.