latinica  ћирилица
16/10/2024 |  18:11 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Distributivna mreža Eko toplana na izdisaju; Na brojne dopise Grad ostao nijem (VIDEO)

Banjalučke Eko toplane još čekaju na neophodnu rekonstrukciju i revitalizaciju toplovodne mreže, koja je u nadležnosti Grada.
Eko toplane - Foto: RTRS
Eko toplaneFoto: RTRS

Iako je sprovedena obimna studija, koju je finansirala evropska banka za obnovu i razvoj , ovaj projekat još nije u planu banjalučke gradske administracije.

Na brojne dopise, kako navode iz Toplana, iz Grada su ostali nijemi.

Banjalučke Eko toplane obezbijedile su preduslove za početak grejne sezone. Iako je energent spreman, kao i svi proizvodni elementi, distributivna mreža, prema mišljenju struke, je na izdisaju.

- Mreža koja nije održavana 50 godina, zahtijeva jednu opsežnu i obimnu rekonstrukciju. Mi smo po otvaranju Eko toplana, zajedno sa EBRD-om radili jednu veliku studiju rekonstrukcije distributivne mreže koja je prezentovana, to nažalost stoji - rekao je Dragiša Zeević, član Upravnog odbora EKO toplane.

Revitalizacija dotrajale mreže nadležnost je Grada Banjaluka. Nagomilane kvarove i prekide isporuke toplotne energije, toplane su do sada sanirale vlastitim sredstvima.

Iz ovog preduzeća navode da je svaka rekonstrukcija već uništenih cijevi privremeni izlaz, ali ne i trajno rješenje.

- Kada bi imali stabilnu mrežu, ne bi imali velike gubitke koje sada imamo, toplinske i curenje ogromne količine vode, a to bi smanjilo troškove poslovanja, što bi u konačnici moglo da dovede do smanjenja naplate - kaže Zečević.

Kontinuirani terenski rad radnika Eko toplana, osigurao je relativno stabilan dotok toplotne energije. Građani se nadaju da će narednu zimsku sezonu dočekati bez straha od kvarova i prekida grijanja.

Na više od 10 dopisa, koje su im uputile Eko toplane, aktuelna Gradska administracija nije odgovorila. Nije ni na naša pitanja.

Dok je distributivna mreža na izdisaju, građanima ostaje da se još jednom uzdaju u napore i privremene flastere banjalučke Eko toplane.