latinica  ћирилица
16/10/2024 |  18:13 ⇒ 20:13 | Autor: SRNA

Karan: Rusija jedan od najvećih saveznika i prijatelja Srpske

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da je Ruska Federacija jedan od najvećih saveznika i prijatelja Srpske i zahvalio za dalje unapređenje zajedničke saradnje u oblasti bezbjednosti.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

- Sa aspekta Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske mi želimo da izrazimo zahvalnost da smo danas u Moskvi, u velikom i bezbjednom gradu, i da sagledamo sve mogućnosti održavanja pune bezbjednosti jednog ovakvog višemilionskog grada - rekao je Karan, koji boravi u Moskvi u posjeti Glavnoj upravi MUP-a za rusku prijestonicu.

On je rekao da je ovo važno za Republiku Srpsku, koja je mala u odnosu na Moskvu, ali Srpska sprovodi iste procese kako bi svi gradovi i Republika Srpska bili bezbjedni.

Karan je podsjetio da MUP Republike Srpske od 2015. godine ima potpisan Memorandum o saradnji sa Glavnom upravom MUP-a za grad Moskvu.

On je rekao da su konstatovali da se međusobna saradnja, koja je u posljednjih deset godina bila uspješna, odlikovala brojnim posjetama i razmjenom iskustava.

- Danas smatram da u posebnim i opštim okolnostima, ne samo u okolnostima bezbjednosti, možemo ponovo iskazati naše puno prijateljstvo, ali i razmijeniti veliki broj iskustava u MUP-u - istakao je Karan.

Karan je rekao da je imao priliku vidjeti velike mogućnosti Ruske Federacije u proizvodnji opreme i naoružanja.

On je istakao da je sa aspekta sprečavanja kriminaliteta Moskva danas bezbjedan grad, kao i da je Srpska bezbjedna za sve građane.

- Došlo je vrijeme da unaprijedimo Memorandum o saradnji i da ga podignemo na mnogo viši nivo, posmatrajući snagu našeg prijateljstva i kretanja kriminaliteta - ukazao je Karan.

Karan je rekao da se stvaraju posebni prostori za međusobnu saradnju kada je riječ o oblastima visokotehnološkog kriminaliteta, pogotovo kada je riječ o zloupotrebi i iskorištavanju djece u seksualne svrhe i pornografiju i bilo kog drugog oblika visokotehnološkog kriminaliteta i internet prevara.

- Posebno je važan napredak Ruske Federacije i grada Moskve u oblastima forenzike, kriminalističkih ispitivanja i vještačenja i DNK analiza, te razvoj informatičkih tehnologija sa aspekta rješavanja saobraćajnih nezgoda. Značajan je video-nadzor koji je doprinio da se drastično smanji stopa kriminaliteta u Moskvi i Srpskoj - pojasnio je Karan.

On je rekao da Srpska ima slične projekte "Bezbjednog grada", gdje zajedno sa lokalnim zajednicama i građanima omogućava bezbjedan život, ističući da je ovo pomoglo policiji da se smanji obim krivičnih djela i poveća otkrivenost tih djela do 30 odsto.

Karan je rekao da postoji mogućnost saradnje u oblasti posebnih specijalističkih jedinica policije kao što su službeni konji i psi, ističući da je borba protiv terorizma i ekstremizma posebno pitanje kojim se svi bave, kao i razmjena informacija.

Dosadašnja saradnja MUP-a Republike Srpske sa Glavnom upravom MUP-a za grad Moskvu ocijenjena je dobrom, te je treba intenzivirati u vidu obuka, razmjene iskustava, prakse i opreme, zaključeno je danas na sastanku u Moskvi.

Iz MUP-a Srpske ranije danas je saopšteno da su sastanku prisustvovali, osim Karana, direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, kao i rukovodstvo Glavne uprave MUP-a za grad Moskvu.