latinica  ћирилица
16/10/2024 |  18:32 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Bugarska ostaje otvorena za podršku evropskom put BiH (VIDEO)

Predsjednik Bugarske Rumen Radev u dvodnevnoj je posjeti BiH. Sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao je o jačanju ekonomskih i političkih veza dvije zemlje.
Željka Cvijanović i predsjednik Bugarske - Foto: SRNA
Željka Cvijanović i predsjednik BugarskeFoto: SRNA

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović ocijenila je da su odnosi BiH i Bugarske dobri i prijateljski, ali da je potrebno sadanju na ekonomskom planu podići na još veći nivo.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Radev je ocijenio da su bezbjednost i stabilnost BiH od strateškog je značaja za mir i prosperitet cijelog regiona. Pohvalivši korake u oblasti jačanja odbrambenih sposobnosti BiH, naglasio je i značaj pristupa evropskoj porodici.

- Bugarska ostaje otvorena za podršku i iskustva ka EU, kako bi taj put bio lagan - rekao je Radev.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Opredjeljenost BiH ka Evropskoj uniji nije upitna, naglasila je Cvijanovićeva. Ono što je sporno, jesu različiti unutrašnji stavovi.

- I kada je u pitanju NATO, i predsjednik Radev pominjao je bezbjednosnu dimenziju koja je za svakog važna. Mi imamo odličnu saradnju s NATO, ali nemamo iste stavove kada je u pitanju članstvo, mada to sada od nas niko nije ni tražio, imamo programske reforme koje ispunjavamo i to se jako dobro kreće - rekla je ona.

Bilateralna i multilateralna saradnja između Bugarske i BiH funkcioniše godinama unazad. Namjera je, pored usvojenih, ratifikovati i nove sporazume.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da je u fokusu razgovora bila ekonomska saradnja dvije zemlje, posebno u sektoru turizma i ekonomskog povezivanja ljudi, kao i buduće potpisivanje niza bilateralnih sporazuma u oblasti turizma, mladih i sporta, zaštiti investicija, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Realizaciju dogovorene saradnje između BiH i Bugarske, ipak, diktira dogovor unutar same BiH, a postizanje tog cilja je isključivo domaća zadaća.