latinica  ћирилица
16/10/2024 |  19:03 ⇒ 22:21 | Autor: RTRS

Uzunovićeva nastavila sa agresivnim pristupom; Naredno ročište 30. oktobra (VIDEO)

Održano je još jedno ročište u maratonskom procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, optuženih za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Nakon ročišta, predsjednik Srpske objelodanio je da mu je nuđena oslobađajuća presuda pristane li na ustupke na štetu Republike Srpske, što je odbio.

U nastavku suđenja odbrana Lukića izvela je dokaze. Advokat Miljkan Pucara kaže da su negirali sve navode iz optužnice protiv Lukića i pokazali apsurd da Ambasada Njemačke, a ne UN, izdaju verbalnu notu, kojom potvrđuju diplomatski status Kristijana Šmita.

Sena Uznović nastavila je sa agresivnim pristupom započetim na prošlom ročištu. Upozorila je predsjednika Srpske da ne poštuje Sud jer navodno nije htio da ustane, a njegove pravne savjetnike da u medijskim istupima ne komentarišu odluke Suda. Nije krila zadovoljstvo što je i dalje postupajući sudija u procesu protiv predsjednika Republike Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika.

- S obzirom da mene vidite u sudnici, onda je jasno da je rješenjem krivičnog vijeća, odbačen kao nedopušten prvoptuženog za moje izuzeće - rekla je Uzunovićeva.

Dodik je rekao da su nikada veća podrška i stotine prisutnih ispred Suda uticali na sudiju da skrati današnje ročište, iz straha od mase. Prvi put javno je objelodanio nepristojnu ponudu, ne precizirajući od koga - obustavljanje sudskog potupka ili oslobađajuća presuda za "državnu imovinu", centralizaciju BiH.

- Јa ću samo reći da je meni ponuđeno da prihvatim za oslobađajuću presudu razne stvari - od centralizacije BiH, što sam ja naravno odbio i zato se ubrzava ovaj proces. Da ponovim, nuđeno mi je da pristanem na nekoliko stvari, između ostalog na imovinu i ja sam to odbio - rekao je Dodik.

Tokom današnjeg ročišta odbrana drugooptuženog iznijela je 36 dokumenata kojima su dokazivali nevinost Miloša Lukića i da niko ne može zabraniti Službenom glasniku da objavi zakone koje donese Narodne skupštine. U dokazni materijal odbrane uvrštena je i verbalna nota Ambasade Njemačke u kojoj se navodi da je Šmit visoki predstavnik, a takvog dokumenta nema iz UN.

- Ambasada nema ovlaštenja da odredio ko je visoki predstavnik, nema nikakve odluke niti priloga da je on izabran za visokog predstavnika. Izvinite, gospodin Šmit može samo biti njemnački diplomata jer mu je Ambasada Njemačke dala ovlaštenja, a ne UN - istakao je Pucar.

Lukić je rekao da se danas vidjelo iz spisa koje je advokat Pucar uložio u dokaze da se Šmit zove Hans Kristijan Šmit, što ga je, kako je naveo, podsjetilo na Hansa Kristijana Andersena, koji je bio veliki prikupljač bajki. Dodao je da se nekada dešava da se ljudi u pravu ponašaju kao životinje, pa donose zakone koji nemaju veze sa etikom, pravdom, moralom.

Sudija Sena Uzunović odbila je zahtjev odbrane prvooptuženog da se ubuduće podnesci i rješenja Suda dostavljaju poštom. Komunikacija na toj relaciji moguća je isključivo faksom, iako je već bilo tehničkih problema slanju pa se Dodikova odbrana tek juče izjasnila o dokazima Tužilaštva u replici, prvenstveno o Aneks 10, koji nije vjerodostajan jer je skinut sa sajta UN i nije potpisan.

- To je pokušaj da se u dokazni postupak uvrsti korespondencija između Tužilaštva i zaposlenih u "Kancelariji visokog predstavnika". U tim dopisima isključuje se bilo kakvo ovlaštenje Suda BiH i negira pravo odbrane da se uopšte bavi Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma - rekao je Goran Bubić, branilac predsjednika Srpske.

Nervoza zbog ogromne podrške Dodiku i Lukiću ispred Suda, pritisnuta očekivanjima političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice da što prije osudi predsjednika Srpske iščitava se i iz ničim izazvanog i objašnjenog upozorenja Uzunovićeve Dodikovim pravnim savjetnicima paze šta pričaju o ovom predmetu u medijima.

- Mi ne možemo da pričamo u sudnici, ne možemo da se obraćamo sudiji, a ne bi smjeli da se obraćamo i novinarama. Tako izgleda sloboda govora - rekao je advokat Goran Petronijević.

Naredno ročište je 30. oktobra kada se očekuje da Tužilaštvo iznese dokaze u replici. Već na sljedećem - 13. novembra, dokaze bi trebalo da iznese odbrana predsjednika Srpske. Tek nakon toga slijede završne riječi i izricanje presude.