latinica  ћирилица
16/10/2024 |  19:13 ⇒ 22:21 | Autor: RTRS

Ko će činiti većinu u banjalučkoj Skupštini? (VIDEO)

Sve stranke, nakon izbora, hvale se izbornim rezultatom. Prema preliminarnim podacima CIK-a, u najvećem plusu je SNSD. Rezultate su sumirali danas u DEMOS-u. Kažu da imaju više odbornika u lokalnim parlamentima, ali o postizbornim koalicijama još nisu odlučivali. Najneizvjesnije koalcije su one za banjalučku Skupštinu.
Skupština grada Banjaluka - Foto: RTRS
Skupština grada BanjalukaFoto: RTRS

Ko su dobitnici, a ko gubitnici lokalnih izbora. Preliminarni podaci CIK-a govore da jača odbornički sastav SNSD-a u lokalnim skupštinama. U plusu je i Socijalistička partija. DNS gubi. PDP je izgleda radio samo u Banjaluci. Silaznom putanjom klizi i SDS.

Sada slijedi formiranje skupština, ali će najzanimljivije biti u Banjaluci gdje je, najviše, 11 mandata osvojio SNSD.

Iako imaju više od PDP-ovih sedam, kažu, nemaju ništa protiv da Draško Stanivuković pravi skupštinsku većinu i napokon preuzme odgovornost za stanje u najvećem gradu Srpske.

Za koga će se opredjeliti SNSD-ovi kolaicioni partneri na republičkom nivou, tek ćemo gledati.

- Koalicioni partneri su slobodni da rade šta misle da treba da rade kao što su radili poslije izbora. Nama je jasno da je značajan broj njih glasao protiv našeg kandidata. To je bio naš izbor prije samih izbora, mi smo rekli da su oni slobodni. Oni su odabrali takvu politiku - rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

U SNSD-u su izračunali da broj glasova koje je dobio Nikola Šobot odgovara zbiru glasova SNSD-a i SPS-a, jedinog koalicionog partnera koji je, kažu, otvoreno podržao Šobota.

Toga će se, kaže, Goran Selak, SPS pridržavati i u banjalučkoj Skupštini.

Da koalicija sa republičkog, treba da nastavi saradnju i na nivou Banjaluke, kažu i socijalisti Petra Đokića.

- Aktuelna koalicija je najdugovječnija koalicija i mislim da će u tom pravcu i nastaviti da djeluje. Mi smo, ispred SP-a podržali Nikolu Šobota, koji je bio i naš kandidat za gradonačelnika, prisustvovao je našim skupovima i siguran sam da su u njegovim glasovima i glasovi naše partije - naveo je Petar Јokanović, predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije Banjanjaluka. 

U DEMOS-u kažu da u formiranju skupštinske većine, nema potrebe za eksperimentisanjem.

Tvrde da nijednog od kandidata za gradonačelnika Banjaluke nisu podržali, jer o tome nije ni bilo predizbornog dogovora.

- Nismo nikoga kao što znate, niti nas je iko zvao da podržavamo nekoga. Smatram da u Banjaluci je zrela situacija da skupštinsku većinu komotno ima ova politička grupacija koja čini vlast na nivou Srpske i da bi to bila jedna stabilna većina. Sve drugo bi bilo eksperimentisanje - kazao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić u kratkom telefonskom razgovoru kaže da će ova stranka pokušati da napravi koaliciju u Banjaluci sa koalicionim partnerima sa republičkog nivoa.

Izvjesno je da će odbornici Narodnog fronta i Nezavisnog pokreta Igora Radojčića djelovati samostalno.

Iz Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića podrške neće biti ni Drašku Stanivukoviću, ni SNSD-u.

Uvjeren je da njegov odbornik neće u političku trgovinu.

- Mi ćemo stati, kao i do sada, vrlo principijelno. I djelovaćemo opoziciono, i u skladu sa onom pjesmom, da nećemo ni na jednu stranu. Niti knjazu, niti kapetanu - rekao je Vukanović.

Težak posao pred Draškom Stanivukovićem. Kako obezbjediti skupštinsku većinu? Rješenja još nema.

Zato su, valjda, i oprezni u odgovoru na pitanje s kim će formirati skupštinsku većinu.

Kako rekoše, o tome će kad CIK objavi konačne rezultate. Datum je 5. novembar.