latinica  ћирилица
16/10/2024 |  19:22 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Nikad veća podrška: Suđenje farsa i politički montiran proces (VIDEO)

Pred Sudom BiH nikad veća podrška predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika Milošu Lukiću. Brojni građani, predstavnici političkog i javnog života Srpske još jednom su jasno ukazali - ovo suđenje je farsa i politički montiran proces.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

"Svi smo mi Republika Srpska", "Ovo je montiran politički proces", "Narod stoji uz svog predsjednika" - samo su neki od transparenata kojima su građani pristigli iz svih krajeva Republike Srpske - od Trebinja do Novog Grada, još jednom poslali jasnu poruku.

Uz građane su i danas bili predstavnici opštinskih, gradskih vlasti, ministri, poslanici...

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš rekao je da je sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika klasičan pritisak na funkciju predsjednika i na Republiku Srpsku.

On je istakao da je činjenica da neki u BiH nisu za dogovor, te da očekuju silom nametnuta rješenja sa strane, što, kako je naveo, nije dobro.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao da je siguran da će proces protiv Dodika i Lukića biti veoma brzo okončan oslobađajućom presudom, te da će nakon toga uslijediti lustracija Suda BiH.

Sve je instruisano politikom međunarodne zajednice koja pokušava da disciplinuje domaće političare, ističe ministar spoljne trgoine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i dodaje da bi jedina pravedna odluka bila da se ovaj proces prekine.

- Zbog čega je Dodik pred sudom? Sud BiH i Tužilaštvo potvrđuju činjenicu da brane strance u BiH, brane nelegitimnog Šmita i brane /američkog ambasadora Majkla/ Marfija koji je ovdje uzurpator, to potvrđuje, rekao bih, našu tezu da je ovo politički montiran proces - rekao je Košarac.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić kaže da se postavlja pitanje svrsishodnosti provođenja izbora ukoliko ishod postupka bude onakav kakav priželjkuju Bošnjaci ili strani faktor.

Što se grbavo rodi, to vrijeme ne ispravi - tako se ni ovaj proces ne može ispraviti niti privesti kraju na zakonit način, jasno je poruka predsjednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić. Oni koji su počeli proces, kaže, krenuli su sa pogrešnim pretpostavkama.

- Prvo da će Dodik pod pritiskom pristati na neku vrstu pregovora na štetu Republike Srpske, ustavnog poretka, institucija i imovine i da će se tu proces završiti na taj način jednom političkom ucjenom. U to su bili toliko sigurni da su im pravni akti u podizanju optužnice bili toliko klimavi da ih sada pokušavaju sakriti uvođenjem verbalnog delikta - kaže Stevandić.

Suđenje je, ističu okupljeni, pokazalo institucionalno i nikad veće jedinstvo naroda i sve jaču podršku pred Sudom BiH, ma koliko tamo kazni za parkiranje ispisali i automobila oštrim predmetima išarali.

Premu svemu sudeći, pomno se prati i rad medija, pa se tako danas u ime EUFOR-a raspitivalo i koje su to novinarske ekipe prisutne ispred Suda.