latinica  ћирилица
16/10/2024 |  19:29 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Šmit pao u nemilost Sarajeva (VIDEO)

Kako je Kristijan Šmit od najpoželjnijeg stranca za bošnjačke političare postao persona non grata u Sarajevu?
Kristijan Šmit - Foto: Ustupljena fotografija
Kristijan ŠmitFoto: Ustupljena fotografija

Prvo su neprijatno bili iznenađeni njegovom najavom da će u Strazburu svjedočiti u slučaju "Kovačević", a onda pominjanjem imena Alije Izetbegovića u negativnom kontekstu.

Bivša šefica bh. diplomatije Bisera Turković čak traži i reagovanje Savjeta za sprovođenje mira.

Za sutra je najavljen i protest ispred sjedišta OHR-a na koji su pozvane probosanske snage.

Predsjednik Republike Milorad Dodik kaže da bi i sam došao bi na protest da ga organizuju i pozivaju prosrpske snage.

Državni neprijatelj broj jedan - Kristijan Šmit. Omiljeni stranac političkog Sarajeva preko noći je naprasno postao persona non grata. Dok je gotovo tri godine djelovao protiv Republike Srpske, a srpski zvaničnici ukazivali da time radi i protiv BiH, političko Sarajevo je likovalo. Kada je u jednom televizijskom nastupu u negativnom kontekstu pomenuo Aliju Izetbegovića, stavovi svih prvaka bošnjačke politike su se promijenili.

Danas žučno reaguje i sin Bakir, pitajući Šmita kako njegov otac može biti izjednačen sa srpskim generalom, koji je, kako kaže, činio zločine, a Alija zaustavljao nasilje. Ne priča Bakir o tome kako je Alija žrtvovao mir i kako je pod pritiskom Zapada povukao potpis sa Kutiljerovog plana 1992. i tako zarad unitarne BiH, mnoge živote odveo u smrt, što je lično potvrdio i sam Žoze Kutiljero svjedočeći pred Haškim tribunalom.

- Oni žele da svoje ratne zločince proglase herojim,a ne samo za svoj narod nego za sve narode. Alija Izetbegović je čovjek koji je rekao da će žrtvovati mir za navodno nezavisnost BiH i vidjeli smo kuda je to odvelo. Kada mi kažemo da nećemo žrtvovati mir za nezavisnost Republike Srpske nama uvode sankcije - kaže Dodik.

Glas protiv Šmita digli su svi u Sarajevu. I lijevi i desni i zeleni i crveni. Pa i intelektualna elita Bošnjaka, uključujući i one iz Kruga 99 koji će ispred OHR-a održati protest.

- U tom svemu, sada orgrijanje sa Šmitom, ja im samo želim dobro. Da nisu najavili to okupljanje u četvrtak, sutra, kao okupljanje probosanskih snaga, vjerovatno bih i ja bio na tom skupu. Ali pošto su rekli da su to probosanske snage, eto neću ići. Ali to sve govori koliko su oni spremni da prihvate tuđina za vladara ako radi nešto loše za nas Srbe - rekao je Dodik.

Zanimljivo da je političkom Sarajevu zasmetalo i to što će Šmit da svjedoči pred sudom u Strazburu u slučaju "Kovačević". Sam Slaven Kovačević, inače savjetnik Željka Komšića, a koji se izjašnjava kao pripadnik iz reda "ostalih", zavapio je da Šmit nije tumač Ustava BiH. Kada je na to upozoravala Republika Srpska, isti ti koji danas kukaju pravili su se gluvi.

- Da Bošnjaci imaju imalo karaktera oni bi se udružili sa nama i definitivno bismo tog turistu ispratili jer on ništa dobro nije učinio za BiH, niti za jedan entitet, kako za Republiku Srpsku tako i Federaciju - rekla je Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Da li je razlog Šmitovog "šamara realnosti" političkom Sarajevu pokušaj da kupi simpatije kod srpskog naroda i Republike Srpske ili jednostavno način da opet bude u fokusu pažnje, i na neki način opravda mjesečnu platu od 25.000 evra?

- Mislim da Šmit samo pokušava da opstane u jednoj komplikovanoj zemlji. S druge strane, javnost u Sarajevu se ponaša poprilično nezrelo i oni mijenjaju svoj stav od situacije do situacije, a tu nema nikakvih principa niti ima principijelnog odboja prema visokom predstavniku kao instituciji - rekao je politikolog Vojislav Savić.

Srbi dobro pamte ko je bio Alija Izetbegović, pamte i zločine mudžahedina koje je upravo Alija doveo da se bore pod zastavom tzv. Armije BiH. U završnici je bila i Haška optužnica - ali se izgleda čekalo da Izetbegoviću i Tuđmanu otkuca biološki sat.