latinica  ћирилица
16/10/2024 |  20:05 ⇒ 21:17 | Autor: RTRS

Cvijanović: Alija Izetbegović "mirotvorac" po ukusu i kriterijumima OHR-a

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da Alija Izetbegović "mirotvorac" koji je po ukusu i kriterijumima OHR-a.
Željka Cvijanović - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Željka CvijanovićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- "Nema mira, ni koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društvenih i političkih institucija." - miroljubivi citat iz miroljubive Islamske deklaracije koju je napisao, da parafraziram OHR, čuveni mirotvorac i spasitelj ljudskih života Alija Izetbegović - istakla je Cvijanović u objavi na društvenoj mreži Instagram.

Kako ona dodaje, isti taj Izetbegović je rekao da će žrtvovati mir za suverenu BiH, što je nedugo zatim i uradio, na žalost i na štetu svih naroda u BiH.

- Na slici je, inače, sa poznatim mirotvorcima iz odreda El Mudžahid koji su tokom džihada u BiH Srbima i Hrvatima odsijecali glave i protjerivali ih sa vijekovnih ognjišta. Tu je i njihov lokalni ratni komandant, a danas osuđeni i odmah zatim odbjegli ratni zločinac, Sakib Mahmuljin. Divno društvance, sve sami mirotvorci po ukusu i kriterijumima OHR-a - dodaje Cvijanovićeva.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Podsjećamo, OHR je "pojasnio" izjavu Kristijana Šmita u kojoj je on u isti kontekst stavio Ratka Mladića i Aliju Izetbegovića, navodeći da je Mladić "osuđeni ratni zločinac i odgovoran za genocid u Srebrenici", a da je Alija Izetbegović, s druge strane, bio "ključna ličnost u postizanju mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma".