latinica  ћирилица
16/10/2024 |  21:35 ⇒ 22:59 | Autor: RTRS

Višković: Ukoliko osude predsjednika, Srpska će biti natjerana na iznuđene odgovore (VIDEO)

Montirani politički proces predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću pred Sudom BiH nema nikakve veze sa pravom i pravdom, rekao je predsjednik Vlade Radovan Višković u emisiji Telering.
Radovan Višković - Foto: Ustupljena fotografija
Radovan ViškovićFoto: Ustupljena fotografija

Višković je poručio da je predsjednik Srpske samo izvršavao svoje dužnosti i obaveze, za šta ga je narod i izabrao.

On je istakao da će u slučaju presude protiv predsjednika, Republika Srpska biti natjerana na iznuđene odgovore.

- Ne mislim na sukobe, mi ćemo se isključivo politički i pravnim mehanizmom boriti, pravnim u Republici Srpskoj. Odgovorno tvrdim da pravo stanuje u Srpskoj, naši zakoni se, za razliku od nekih drugih institucija, primjenjuju. Ovom farsom se nanosi ogromna šteta BiH, kao i svim njenim narodima, a ja vjerujem da će se to jednog dana i pokazati, samo što se plašim da ta pravna reakcija ne bude u Sarajevu shvaćena kasno - kaže Višković.

On ističe da je nemoguće da u jednom ovakvom procesu, a u zemlji sa tri konstitutivna naroda, imate tužioca, sudiju za prethodni postupak i prvog sudiju iz reda jednog naroda - Bošnjaka.

- Nakon povlačenja jednog sudije, isti taj sud dodjeljuje njemu nove predmete. To se ne može objasniti zdravom razumu. Onda nam dolazi Sena Uzunović. Bila je visoki zvaničnik vojske FBiH, to je činjenica, bila je sa svojim narodom, to joj ne sporim. Ima nešto što joj zamjeram, kao pripadnik srpskog naroda, a to je da za zločine u Konjicu, je ona donijela oslobađajuću presudu. Haški sud je preuzo taj predmet i sve koje je ona oslobodila, on je osudio. Tu na neki način vidimo da ona nije podobna da sudi predsjedniku Srpske. Ako uvažavamo naš Ustav, onda u najmanju ruku, u samom procesu protiv predsjednika Republike, trebalo bi da budu uključeni i predstavnici druga dva naroda - navodi Višković.

Premijer Srpske kaže da su stručnjaci rekli da je presuda Dodiku već napisana, a sve s ciljem njegovog uklanjanja s političke scene.

- Zašto se nije uvažio poziv svih svjedoka? Nekome se žuri da izrekne sve stvari, za koje mi iz Srpske kažemo da su politički montirane i čiji je cilj da se Milorad Dodik ukloni sa političke scene - kaže on.

Govoreći o tome kako je Kristijan Šmit od najpoželjnijeg stranca za bošnjačke političare postao nepoželjna osoba u FBiH, Višković je rekao da se u Sarajevu trenutno dešava ono na šta su likovali kada se dešavalo Republici Srpskoj i srpskom narodu, ali da Srpska neće likovati.

Višković kaže da u Sarajevu nisu htjeli da poslušaju Republiku Srpsku kada je u pitanju Šmit.

- Sve što smo mi govorili je bilo za korist svih. Znao sam da će doći dan kada će Bošnjaci prestati da aplaudiraju Šmitu, ali me to ne čini srećnim. Određene odluke Kristijana Šmita prestale su da se sviđaju političkom Sarajevu, ali i njegovim građanima. Nije moguće i realno da vam dođe neko sa strane i nameće svoje zakone. Moramo reći političkom Sarajevu da budućnost ove zemlje leži u rukama Srpske. Stranci nemaju pravo da uređuju ovu zemlju, samo nam stvaraju probleme - kaže Višković.

Premijer Srpske kaže da su sarajevski mediji reciklirali ono što se iz Srpske govori posljednje tri godine, a to je da Šmit nema legitimitet i legalitet.

- Nemamo ništa protiv Šmita, ne zanima nas šta je bio i radio ranije. Kada smo iznosili da je on nelegalan, iz Sarajeva su stizala samo odobrenja i aplauzi za Šmita. Sada imamo primjer da u udžbenicima ne treba da se nalaze, kako je on to rekao "ratni zločinci". U Sarajevu su krenuli napadi pri pomenu Alije Iz6etbegovića, a zaboravljaju da je Karla del Ponte, odmah nakon smrti Izetbegovića, izašla da kaže da je optužnica protiv njega bila spremna - dodaje Višković.

Kada je riječ o najavljenim protestima Bošnjaka ispred OHR-a, Višković dodaje da su njima protesti dozvoljeni, a kada su se građani Srpske bunili, te htjeli da organizuju te iste proteste, njima to nije dozvoljeno.

- Da li je to neka predstava za javnost, ne znam - rekao je on.

Kaže da na bazi svih činjenica i u ovaj scenario treba da se sumnja.

- Na jednoj strani imamo organizovano političko suđenje, koje nema veze sa pravom. Nezamislivo je da neko odgovara za djelo, koje je djelokrug njegovog rada i posla. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, da nije potpisao Zakon koji je usvojila Narodna skupština Srpske, bio bi pozvan na odgovornost. Što znači da je kriv ako nešto uradi, ali i ako ne uradi. Ne možete nekoga, kako god se zvao, dovesti u poziciju da nosi krivicu i za jedan i drugi potez, onda mu ne ostavljate nikakav izbor, a to je u pravo nedopustivo - dodaje Višković.

Premijer Srpske je rekao da nema povjerenja u Sud i Tužilaštvo BiH.

- Možda je ovo predstava za javnost, kako bi lakše omogućili Sudu BiH da lakše donese presudu predsjedniku Srpske. Zašto ako ste protiv Kristijana Šmita, ne podignete glas i protiv, ja bih je nazvao, "nepravne" farse - navodi on.