latinica  ћирилица
16/10/2024 |  21:51 ⇒ 22:38 | Autor: RTRS

"Budžet stabilan, Srpska redovno isplaćuje sve obaveze" (VIDEO)

Republika Srpska uredno i redovno isplaćuje svoje obaveze, sve drugo što možete čuti iz FBiH i Sarajeva je politički spin, rekao je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, gostujući u emisiji Telering.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

- Mogli smo da čujemo unazad nekoliko godina, da ponavljaju iz Sarajeva i Federacije BiH da je Srpska finansijski nestabilna. Razumijem taj politički spin, ako pripadate nekom "protivniku", ne možete da hvalite onu drugu stranu. Јa se radujem kada se u drugom entitetu uradi nešto dobro - rekao je Višković.

On je istakao da Vlada Srpske sve budžetske obaveze isplaćuje redovno.

- U tekućem mjesecu, do 10. isplaćujemo penzije za prethodni mjesec. Boračka, socijalna davanja i ostala isplaćujemo do 15. u mjesecu. A u međuvremenu plaćamo razne grantove, ali to su kalendarski posložene stvari - penzije, socijalna davanja - kaže Višković.

On navodi da se u medijima pojavila informacija o dužnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koje duguju za PDV, a gdje su među prvih 10 najvećih dužnika kompanije iz FBiH.

Višković je rekao da je na sastanku sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, koji je održan u Vladi Republike Srpske, napravljen korektan izvještaj, u kojem su se, kaže, više nego pohvalno izrazili o stanju u Srpskoj.

- Pohvalili su naše poslovanje i pored svih pritisaka, sankcija, a i prećutno sankcionisanje Vlade Srpske. U takvim okolnostima ekonomija Srpske nije, kako to neko voli reći, propala i devastirana, kao ni budžet - dodaje on.

Višković je rekao da će Vlada u novembru predložiti rebalans budžeta za ovu godinu, dok će budžet i ekonomska politika za 2025. biti urađeni u prvom dijelu decembra.

- Budžet i ekonomsku politiku za 2025. godinu uradićemo u prvom dijelu decembra kako bi do kraja godine predloženi budžet prošao sve faze i stupio na snagu 1. januara - rekao je Višković.

Premijer Srpske je rekao da pretpostavlja da bi sjednica Narodne skupštine trebalo da bude održana oko 27. oktobra.

Kada je riječ o katastrofalnim poplava i klizištima koje su zadesile FBiH, Višković je rekao da je isti dan uputio poruku premijeru FBiH Nerminu Nikšiću da može da računa na pomoć iz Republike Srpske.

- Ponudili smo i usluge Helikopterskog servisa Republike Srpske, u smislu evakuacije, jer nismo imali informacije o stanju na terenu - dodaje on.

Višković je istakao da je srpski narod u svim nesrećama uvijek solidaran.

- Kada su u pitanju te katastrofalne nesreće, kroz vijekove smo uvijek bili solidarni. To je sasvim normalno razmišljanje, tada se razlike ne prave, tu se politika ne miješa - naglasio je Višković.