latinica  ћирилица
16/10/2024 |  22:29 ⇒ 22:47 | Autor: SRNA

Filmom "Heroji Halijarda" u Zvorniku završeni Dani Srbije u Srpskoj

Prikazivanjem filma "Heroji Halijarda" Radoša Bajića večeras je u Zvorniku završen program manifestacije Dani Srbije u Republici Srpskoj.
Dani Srbije u Republici Srpskoj - Foto: Ustupljena fotografija
Dani Srbije u Republici SrpskojFoto: Ustupljena fotografija

Manifestacija je počela 3. oktobra kada su instruktori Nacionalnog ansambla Kolo iz Srbije organizovali radionicu "Kolova dječija kolonija", u koju su uključili oko 40 djece zvorničkog Kulturno-umjetničkog društva "Sveti Sava" pripremajući sa njima jedan dio koreografije igara iz Šumadije.

Dani Srbije u Republici Srpskoj nastavljeni su 10. oktobra u zvorničkom Domu omladine projekcijom filma "Marš na Drinu" Živorada Žike Mitrovića.

U okviru ove manifestacije, na repertoaru su bili i filmovi "Ime naroda" Darka Bajića, "Kralj Petar" Petra Ristovskog, "Dara iz Јasenovca" Predraga Antonijevića, "Ruski konzul" Miroslava Lekića i "Oluja" Miloša Radunovića, te dokumentarni filmovi "Pećka patrijaršija", "Gračanica" i "Visoki Dečani".

U zvorničkoj Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci otvorena je izložba "Јezik je hraniteljica naroda" iz kolekcije beogradskog Narodnog muzeja Vuka Stefanovića Karadžića i Dositeja Obradovića.

Koautori ove izložbe bile su Elijana Gavrilović i Marina Pejović iz Beograda.

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Nega Stjepanović rekla je otvarajući ovu izložbu da je to sjajna priča o jeziku koji predstavlja kulturni i nacionalni identitet srpskog naroda sa jedne i druge obale Drine.

Direktor Doma omladine Zvornik Đorđe Deurić ocijenio je da je manifestacija Dani Srbije u Republici Srpskoj izazvala veliko interesovanje građana koji su tokom njenog trajanja, odnosno prisustvujući filmskim projekcijama, pokazali da podržavaju sadržaje koji doprinose većem povezivanju naroda Republike Srpske i Srbije.

Deurić je istakao da je filmskim projekcijama prisustvovao veliki broj građana bez obzira što je većina od navedenih filmova i ranije bila na repertoaru Doma omladine, naglašavajući da će svaki put, kada se budu ove i duge manifestacije organizovale, Zvornik biti jedan od ponosnih domaćina.

Ova tradicionalna manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.