latinica  ћирилица
17/10/2024 |  15:35 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Šuput: Ukoliko je došlo do povrede zakona, Agencija za bankarstvo će snositi odgovornost (VIDEO)

Sva odgovornost bilo koga ko vodi Agenciju za bankarstvo Republike Srpske je pred Narodnom skupštinom Srpske i ako neko smatra da je došlo do bilo kakve povrede zakona, mi ćemo snositi tu vrstu odgovornosti, istakao je direktor Agencije Srđan Šuput.
Srđan Šuput - Foto: RTRS
Srđan ŠuputFoto: RTRS

- Mi moramo da postupimo po sve i jednoj prijavi, nebitno da li se radi o pravnom ili fizičkom licu. Naravno po zakonu o bankama, ono što mi možemo uradimo, a ono što nije u našoj nadležnsoti, obavijestimo klijente, te ih uputimo na drugi put, gdje treba da se obrate - istakao je on.

Šuput dodaje, da ako klijent smatra da je oštećen od strane banke, istoj se i obraća.

- Zakonski rok propisan od 30 dana treba da mu banka odgovori. On ako nije zadovoljan odgovorom, tada može da uputi dopis Agenciji za bankarstvo, da ukaže da nije zadovoljan odgovorom. Agencija za bankarstvo tada cijeni i tvrdi da li je došlo do povreda članova zakona o bankama. Ako je došlo do povreda članova zakona o bankama, ulazimo u nadzor banke, ako se radi o obligatornim odnosima između pravnog lica i banke, prekida poslovne saradnje obavještava isto tako pravno lice o njenom daljem postupanju šta može da uradi. To je ono što je nama zakon dao - dodaje Šuput, reagujući na izjavu direktora Inviktus tehnolodži grupe Bojana Vujića, koji je dodao da je osim banaka koje su najodgovornije za ovu situaciju, odgovornost i na Agenciji za bankarstvo Republike Srpske.

Šuput ističe, da Agencija za bankarstvo procjenjuje, da li je banka na pravi način propisala rizike, svoje interne akte, te da Agencija ne može da ulazi u obligatorni odnos, jer to nije u njenoj nadležnsoti.

- Rekao sam šta je u našoj nadležnosti, a to je odnos između klijenta i banke. Po zakonu o obligacionim odnosima, ako postoji povreda, načela, prava i bilo čega postoji sud koji će da odluči o tome, da li je došlo do povrede ili ne - napominje Šuput.

Šuput je istakao važnost Agencije za bankarstvo Srpske.

- Postoje ozbiljne tendencije i pritisci da se Agencija za bankarstvo prenese na nivo BiH. Ako se to desi, biće mnogo teže za sve privredne subjekte, ali i fizička lica u Srpskoj - dodaje Šuput.