latinica  ћирилица
17/10/2024 |  21:16 ⇒ 22:41 | Autor: RTRS

Kalabuhov: Dolazak predsjednika Srpske na BRIKS prilika za unapređenje odnosa sa Rusijom (VIDEO)

Dolazak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na Samit BRIKS-a u Kazanj prilika je za unapređenje odnosa Srpske i Ruske Federacije, a nije isključen i lični susret Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izjavio je u intervju za naš politički magazin "Pečat" ambasador Ruske Federacije u Sarajevu Igor Kalabuhov.
Igor Kalabuhov - Foto: RTRS
Igor KalabuhovFoto: RTRS

To je istorijski događaj, jer će se prvi put okupiti državnici 10 zemalja BRIKS-a - kazao je Kalabuhov.

Kalabuhov je govorio i o mogućnosti da BiH odnosno Republika Srpska budu članice BRIKS-a.

- Јa mislim da posjeta predsjednika Dodika Kazanju na ovom forumu jedan indikator i priznanje u smislu realističnosti svega onoga što nudi BRIKS - dodao je Kalabuhov.

Ističe da smatra da će predjednik Republike Srpske Milorad Dodik imati sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Mi stalno govorimo o unapređenju odnosa Republike Srpske i Ruske Federacije, a postoji prilika za kontakte i sa drugim svjetskim čelnicima koji će dati mogućnost pokazivanja kapaciteta Republike Srpske - navodi Kalabuhov.

Komentarišući pritiske američke administracije na Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo, insistiranje na NATO integracijama BiH i uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, Kalabuhov je rekao da su sankcije nelegitiman pristup.

- Pratimo dešavanja u BiH i imamo strateški odnos sa Republikom Srpskom. Mislimo da su suluda nastojanja da Republika Srpska izađe iz okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma, zato što postoji okvir i stavovi konstitutivnih naroda u BiH kada je riječ o spoljnopolitičkim prioritetima. Stav Republike Srpske je da NATO integracije nisu u interesu Srpske - rekao je Kalabuhov.

Komentarišući protest Bošnjaka protiv Kristijana Šmita ispred OHR-a u Sarajevu, Kalabuhov je rekao da su Bošnjaci podržavali lažnog visokog predstavnika, a kada je on uradio nešto što nije po njihovoj volji, počeli su da se bune.