latinica  ћирилица
18/10/2024 |  20:48 ⇒ 22:42 | Autor: SRNA

Na Јahorini simpozijum endokrinologa i dijabetologa

Na Јahorini je danas počeo međunarodni simpozijum "Dani endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske" koji će u naredna tri dana okupiti brojne eminentne stručnjake iz ove oblasti.

Na simpoziju, koji organizuje Udruženje endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske, biće riječi o novim mogućnostima liječenja i razvoju novih lijekova.

Predsjednik Udruženja endokrinologa i dijabetologa Srpske Aleksandra Marković rekla je da je organizovanje ovakvih skupova važno, jer endokrinologija i dijabetologija napreduju brzim koracima.

- Svjedoci smo brojnih promjena u pristupu i liječenju oboljelih od endokrinoloških bolesti i razvoju novih lijekova, posebno kada je u pitanju gojaznost koje postaje pandemija i veliki zdravstveni problem jer nosi brojne komplikacije i velike troškove - rekla je Markovićeva novinarima uoči otvaranja simpozijuma.

Ona je navela da na skupu biti riječi o terapiji za gojaznost, hronične bubrežne bolesti i dijabetes.

Markovićeva je rekla da će simpozijum okupiti 100 učesnika i oko 30 predavača.

Profesor Marina Nikolić Đurović iz Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije kaže da proteklih godina razvojaju saradnju sa ljekarima iz Republike Srpske.

Ona je navela da će na simpozijumu razgovarati o značajnom porastu broja oboljelih od šećerne bolesti.

- Imamo sve više pacijenata koji su gojazni. Otprilike 80 odsto pacijenata sa diabetesom tipa dva je gojazno. Velika većina ne zna da sa gojaznošću i šećernom bolešću povećava se i rizik od nastanka ostoporotičnih fraktura koje znatno mogu da ugroze kvalitet života i dovedu do invaliditeta - rekla je Đurovićeva, koja je i predsjednik Endokrinološke sekcije Srpskog lekarskog društva.

Ona je navela da je u Srbiji i Republici Srpskoj mogućnost liječenja pacijenata sa ostoporozom i fakturama na svjetskom nivou, ali da je prevencija, kao i uzimanje vitamina D na prvom mjestu.

Profesor Katarina Lalić sa Klinike za endokrinologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu kaže da je kongres značajan jer istraživanja u oblasti endokrinologije, diabetologije i lipidologije proteklih godina znatno napreduju.

- Kada je reč o dijabetesu, postoji mnogo novih lekova koji su proteklih pet godina potpuno promijenili sistem lečenja dijabetesa tipa dva - rekla je Lalićeva.

Ona je navela da će na simpozijumu biti riječi i o kardiovaskularnim bolestima, te najvažnijim faktorima rizika - poremećaju nivoa holesterola i novim mogućnostima dijagnostike i terapije.

- Vrlo smo blizu nečemu što bi mogli nazvati genetska terapija za holesterol, s obzirom na to da tehnologija napreduje - rekla je Lalićeva.