latinica  ћирилица
19/10/2024 |  15:16 ⇒ 15:17 | Autor: SRNA

Starović: Svjesno umanjivanje srpskih žrtava po koncentracionim logorima

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović rekao je da svjesno smanjivanje broja ubijenih Srba po koncentracionim logorima nedvosmisleno odslikava politiku programiranog umanjenja krivice onih koji su doveli do genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.
Nemanja Starović (Foto: www.mfa.gov.rs) -
Nemanja Starović (Foto: www.mfa.gov.rs)

On je, na otvaranju naučnog skupa u Ruskom domu u Beogradu, povodom 80 godina od oslobođenja Beograda i Srbije u Drugom svjetskom ratu pod nazivom "Kultura sjećanja i njegovanje istorijske istine", naveo da manipulacija kolektivnim istorijskim sjećanjem društva može poslužiti i opravdavanju preokreta na političkom i ideološkom planu.

Govoreći na panelu "Odbrana istorijske istine o Drugom svjetskom ratu - značaj za savremenost", Starović je istakao da je revizija kao pojam uvijek dobrodošla u svakoj nauci, ali da iskrivljivanje istorijske istine može da bude ozbiljna prijetnja za stabilnost svakog društva.

Starović je istakao da čuvanje i zaštita istine o događajima iz Drugog svjetskog rata nije samo predmet kulture sjećanja, već i važna komponenta borbe protiv manipulacije i falsifikovanja informacija, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

On je ukazao da istorija mora ostati objektivna, zasnovana na činjenicama, a ne na trenutnim ili dalekosežnim političkim interesima.

- U vremenu kada se heroji proglašavaju za izdajnike, a izdajnici se proglašavaju herojima, postoji samo jedan način da se suprotstavimo takvim falsifikatima, a to je svakodnevna borba za istinu, bez odustajanja - rekao je Starović.

On je naglasio da objavljivanje dokumenata i autentične arhivske građe mora biti primaran zadatak stručnih ustanova i zavoda.

Starović je rekao da je istorija Drugog svjetskog rata važan temelj izgradnje modernog identiteta kod mnogih nacija, posebno na prostoru bivše Јugoslavije i nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

On je ukazao da očuvanje istorijske istine u 21. vijeku predstavlja veliki izazov i važan zadatak za sve, te da će uspjeh zavisiti ponajviše od predavača u školama i ustanovama kulture, ali i od stava javnih medija.

- Zato nam je potrebna široka koalicija stručnjaka i javnih djelatnika kako bismo povećali opštu informisanost o ovome strašnom djelu naše nacionalne i opšte istorije. Potrebni su nam i veći materijalni resursi, motivisana akademska zajednica, puna politička podrška i naravno, afirmativni pristup javnosti - naglasio je Starović.

On je napomenuo da nema potrebe da naglašava dužnost i obavezu da se čuva uspomena na žrtve i ratnike iz Drugog svjetskog rata.

- Zbog njih, zbog njihovog herojstva i stradanja, mi moramo nastaviti da se odlučno suprotstavljamo svim pokušajima da se istina o prošlosti uništi, zaboravi ili iskrivi - istakao je Starović.

Na skupu "Kultura sjećanja i negovanje istorijske istine" učestovali su i srpski i ruski eksperti o temi oslobođenja Beograda i Srbije tokom Drugog svjetskog rata.

Cilj ovog naučnog skupa je da se obilježi sjećanje na žrtve koje su žitelji Јugoslavije, Srbije i Beograda, zajedno s pripadnicima Crvene armije, podnijeli za oslobođenje od nacističke okupacije, ali i da se svima onima koji pokušavaju da prekrajaju istoriju ukaže na to da se istina, ipak, pamti i da ne može da se sakrije.