latinica  ћирилица
19/10/2024 |  21:07 ⇒ 21:49 | Autor: RTRS

Nobilo: Suđenje predsjedniku Dodiku bitka za ovladavanje prirodnim bogatstvima Srpske (VIDEO)

Cijeli problem s kojim se u političkom smislu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik susreće ima svoju realnu materijalnu podlogu, a to su prirodna bogatstva Srpske, izjavio je advokat i član tima odbrane predsjednika Srpske Anto Nobilo, gostujući u emisiji "Aktuelno" naše televizije.
Anto Nobilo - Foto: RTRS
Anto NobiloFoto: RTRS

Nobilo je ocijenio da je suđenje predsjedniku Dodiku ustvari bitka za iskorištavanje prirodnih bogatstava koje se nalaze na teritoriji Srpske i da je cilj nekih stranih i domaćih pokretača ovog sudskog procesa eliminacija predsjednika Dodika iz političkog života radi unitarizacije BiH.

- U ovom trenutku velika nepremostiva barijera je predsjednik Dodik. Tad je izašao Bakir Izetbegović sa informacijom da je Zapad odlučio da ga ukloni preko ovog kaznenog postupka. Јa bih rekao da je to sve povezano, bar oni koji su inicirali taj postupak, a to su OHR, neke zapadne ambasade, manje evropske a više američke, i Tužilaštvo koje im se stavilo na raspolaganje. Sad ćemo vidjeti što će o tome reći sud. Iskreno se nadam da će sud zanemariti interes litija i ruda i tako dalje i da će suditi samo po zakonu – poručio je Nobilo.

Prema njegovim riječima, pravno gledano, predsjednik Dodik nije počinio krivično djelo i treba biti oslobođen.

- U trenutku kad je predsjednik Srpske Milorad Dodik potpisao Ukaz, krivični zakon Kristijana Šmita nije stupio na snagu. Po načelu legaliteta, kazneni i krivični zakoni ne mogu unazad raditi, nego moraju stupiti na pravnu snagu, pa se onda smatra da je onaj koji ga prekrši napravio krivično djelo. Јa sam apsolutno čvrst u našim stavovima da pravno mi izvanredno stojimo i da se predsjednik Dodik ne može osuditi u ovakvoj pravnoj situaciji. Ali nisam siguran kakvu će odluku donijeti sud. Znam šta pravo kaže, a šta će reći sud, to ne znam – rekao je Nobilo.

Nobilo je ocijenio da "od početka Šmit nije htio preuzeti na sebe ulogu da izbaci predsjednika Dodika iz političke igre jer je shvatio da bi to moglo izazvati ozbiljne i dugotrajne štetne posljedice i da bi se to vezalo za njegovo ime".

- I onda su oni smislili kako to da podmetnu pravosuđu, da taj posao za njih pravosuđe odradi. On je u svakom momentu mogao svoj dekret napisati da iz političkog života eliminiše predsjednika Dodika. Nije morao ići u donošenje zakona. Ali on nije htio na sebe preuzeti posljedice – istakao je Nobilo.

Nobilo smatra da je "ljudima na Zapadu jasno da se Republika Srpska sabila oko predsjednika Dodika, da nikad nije bila jedinstvenija i da će njegovo uklanjanje sa političke scene izazvati bitne štetne posljedice".

- Tu odgovornost niko ne želi da preuzme na sebe. I onda su to nekorektno podmetnuli sudu da to obavi umjesto njih. Predsjednika Dodika je izabrao narod i strašno je ako negirate volju naroda. Ne znam da u Evropi ima ijedna zemlja gdje se suspenduje izborna volja naroda. To bi zaista bio presedan – zaključio je Nobilo.

Kompletan intervju s advokatom Antom Nobilom pogledajte u videu: