latinica  ћирилица
20/10/2024 |  12:25 ⇒ 15:28 | Autor: SRNA

Vučić i Višković na izložbi povodom 80 godina od oslobođenja Beograda; Simbol savezništva (FOTO/VIDEO)

U Beogradu je, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, otvorena izložba "Vojna diplomatija na putu ka slobodi" povodom 80 godina od oslobođenja Beograda od nacističke okupacije.
Vučić i Višković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Vučić i Višković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

U zgradi Predsjedništva u Beogradu obratili su se Vučić i zamjenik predsjednika Savjeta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

Vučić je istakao da je oslobođenje Beograda simbol snažnog savezništva.

Vučić se okupljenima u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike na otvaranju izložbe "Vojna diplomatija na putu ka slobodi" obratio i na ruskom jeziku iz, kako je rekao, poštovanja ne samo prema gostima, već i prema svim crvenoarmejcima koji su položili život na oltar svoje otadžbine, Evrope i Srbije.

Vučić na izložbi (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

On je podsjetio da je na današnji dan prije 80 godina završena Beogradska operacija, jedna od najvažnijih bitaka u Drugom svjetskom ratu.

- Na današnji dan naša prelepa prestonica je zbacila okove fašističkog ugnjetavanja. Srbija je kroz veliki antifašistički pokret pružala herojski otpor okupatoru. Srbija je od prvog dana rata izabrala, ne stranu pobjednika, i platila je visoku cijenu za to. Mi nismo dočekali okupatorske tenkove sa cvijećem i zato smo platili visoku cijenu - naglasio je Vučić.

Zamjenik predsjednika Savjeta federacije Rusije Konstantin Kosačov rekao je da je danas veliki dan, koji se proslavlja i u Rusiji.

On je naveo da je velika čast cijeloj ruskoj delegaciji to što je danas u Beogradu i što prisustvuje ovoj svečanosti.

- Oslobođenje Beograda se slavi u Rusiji, jer je to naš praznik. Bili smo zajedno tada, kada smo završili sjajno planiranu operaciju i naravno zajedno smo i sada - istakao je Kosačov.

Otvaranje izložbe "Vojna diplomatija na putu ka slobodi" (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Beogradu da je izložba "Vojna diplomatija na putu ka slobodi" povodom 80 godina od oslobođenja Beograda od nacističke okupacije značajan događaj za srpsku istoriju, pogotovo u vrijeme kada se pokušava prekrajati istorija i ujedno prilika da se vidi povezanost i ljubav Srba sa ruskim narodom.

Višković je naglasio da je izložba značajan događaj, pogotovo u vrijeme kada se mnogi koji su bili na strani nacista i fašista danas pokušavaju predstaviti na drugačiji način, i istakao da oslobođenje Beograda Republika Srpska doživljava kao svoj dan, koji je važan za istoriju Srba gdje god oni živjeli.

- Evo, činjenice govore - zahvaljujući Crvenoj armiji, zahvaljujući Narodnooslobodilačkoj vojsci tadašnje Јugoslavije, mi smo uspjeli da se oslobodimo okupatora, fašizma i od nacizma i da spasimo i svoje postojanje i svoju tradiciju - rekao je Višković.

Promovisana je i poštanska marka posvećena obilježavanju 80 godina od oslobođenja Beograda.

U Beogradu se danas nizom manifestacija obilježava 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu od nacističke okupacije.

Prethodno je na Avali, kod Beograda, održana svečana ceremonija polaganja vijenaca kod spomenika sovjetskim ratnim veteranima, kada su vijence odvojeno položili Vučić, te ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović i ruska delegacija predvođena prvim potpredsjednikom Komiteta ruske Dume za Zajednicu nezavisnih država, evroazijske integracije i veze sa sunarodnicima Konstantinom Zatulinom.

Ceremoniji su prisustvovali i potpredsjednik ruske Dume Petar Tolstoj i zamjenik predsjednika Savjeta Federacije Rusije Konstantin Kosačov, a nakon polaganja vijenaca intonirane su himne Rusije, Bjelorusije, Kazahstana, Azerbejdžana i Srbije.

Održana je i državna ceremonija polaganja vijenaca i odavanja najviših državnih i vojnih počasti kod spomenika sovjetskim ratnim veteranima na Groblju oslobodilaca Beograda uz učešće ruske zvanične delegacije i ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića, te predstavnika Grada Beograda.

Nakon toga je u 12.00 časova krenuo marš "Besmrtnog puka" od spomenika Oslobodilaca Beograda do Trga republike.

U 14.00 časova u Narodnom pozorištu predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić, kao izaslanik predsjednika Srbije, obratiće se na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 20. oktobra, Dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Po podne je, od 15.30 do 19.30 časova, predviđen koncertni program na Trgu republike uz učešće umjetnika iz Srbije i gostiju iz Rusije - folklorne grupe "Pelageja" i Državnog ansambla ruskih kozaka "Kozačka kuća", grad Volgograd, dok će u 20.30 časova biti organizovan i svečani vatromet iznad Beograda.

Beograd je u Drugom svjetskom ratu oslobođen 20. oktobra, poslije tri godine i sedam mjeseci njemačke okupacije.

Snage sovjetske armije uz pomoć snaga Narodnooslobodilačke vojske Јugoslavije /NOVЈ/ oslobodile su tada Beograd nakon višednevnih teških borbi i uz brojne žrtve.

Sovjetske snage su nakon toga radile i deminiranje mnogih zgrada u Beogradu, a na nekima od njih se i danas može vidjeti natpis "Provereno - min net" /provjereno, mina nema/.