latinica  ћирилица
20/10/2024 |  14:30 ⇒ 15:27 | Autor: RTRS

Višković: Prisustvo predsjednika Dodika na samitu BRIKS-a - privilegija za Srpsku i srpski narod

Premijer Republike Srpske Radovan Višković smatra da je prisustvo predsjednika Srpske Milorada Dodika samitu BRIKS-a u Kazanju velika privilegija i čast, ne samo za Republiku Srpsku, nego i za cijeli srpski narod, te da to ne znači da Srpska ne želi da sarađuje i sa drugima.
Radovan Višković (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Radovan Višković (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

- Velika je privilegija i čast za srpski narod, a ne samo za Republiku Srpsku, da smo u poziciji da se nađemo za istim stolom sa, rekao bih, u ovom momentu, kad gledamo populaciono, dvije trećine svijeta - rekao je Višković u Beogradu za SRNU i RTRS, dodajući da se medijski prave različite opstrukcije i komentari na odlazak Dodika na sastanak BRIKS-a.

Prema njegovim riječima, 85 ili možda čak 90 odsto svih resursa na zemaljskoj kugli su na teritoriji, u vlasništvu ili pod kontrolom zemalja koje su u BRIKS-u i onih koje apliciraju da se nađu u toj organizaciji.

On je naglasio da su u Kazanju već dokazani prijatelji Srpske - Rusi, Kinezi, ali i Indija, Brazil, Azerbejdžan, još mnoge zemlje, pa čak i jedna članica NATO-a, Turska, podnijela je aplikaciju da se nađe u toj asocijaciji, kako je ocijenio, novog poretka koji će se sigurno u budućnosti pokazati kao nova budućnost cijelog svijeta.

- Ovo što smo imali do sada polako se gasi, došlo je do zasićenja i dolazi do neke nove organizacije. Mi sa ovih prostora nekada smo smatrali izuzetno važnim učešće i u Pokretu nesvrstanih, pa zašto se ne bi našli i u ovoj asocijaciji /BRIKS-u/. Bolje da smo tu, da smo prisutni, nego da nismo - rekao je Višković.

On je dodao da je jedna mala Republika Srpska dobila poziv da se nađe na takvom sastanku i to je velika privilegija, šta god neko drugi mislili o tome.

- Odlazak predsjednika Dodika u Kazanj na sastanak BRIKS-a ne znači da ne želimo da sarađujemo i sa svima drugima - istakao je Višković.

On je istakao da je Republika Srpska dokazala, što će činiti i ubuduće, da želi saradnju sa svima koji uvažavaju činjenice, Ustav i njeno postojanje i da su svi dobrodošli.

On je naveo da Srpska sarađuje i sa Svjetskom bankom, i sa Evropskom investicionom bankom i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, te da je otvorena za saradnju sa svima koji uvažavaju ustavno uređenje BiH, činjenicu dva entiteta i tri konstitutivna naroda i sve ono Republika Srpska želi da radi u interesu svog naroda.

- Od početka godine imamo 204 nova privredna subjekta registrovana na prostoru Republike Srpske, od kojih je veliki broj i iz zemalja EU - rekao je Višković.

Јednog dana, naveo je on, ako se pokaže da je BRIKS budućnost svjetskog poretka, zašto bi onda Srbi, Republika Srpska, pa i kompletan srpski narod gdje god se nalazio, bili izvan takvih organizacija.

- Mi nemamo ništa ni protiv Evrope, sarađujemo sa svim zemljama koje uvažavaju i nas - rekao je Višković.

Višković je u Beogradu prisustvovao izložbi "Vojna diplomatija na putu ka slobodi" povodom 80 godina od oslobođenja Beograda od nacističke okupacije zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i zamjenikom predsjednika Savjeta Federacije Rusije Konstantinom Kosačovim.