latinica  ћирилица
20/10/2024 |  15:40 ⇒ 15:44 | Autor: SRNA

U Beogradu održan marš "Besmrtnog puka"

U Beogradu je, povodom obilježavanja 80 godina od oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu od nacističke okupacije, organizovan marš "Besmrtnog puka" od Spomen-groblja oslobodilaca Beograda do Trga Republike, gdje je upriličen muzičko-scenski program.
Besmrtni puk Srbija (foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr) -
Besmrtni puk Srbija (foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr)

Marš su predvodili počasni predsjednik Fondacije "Besmrtni puk" i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović, potpredsjednik Vlade Aleksandar Vulin, ministar zaštite životne sredine Irena Vujović, te zamjenik predsjednika Savjeta federacije Rusije Konstantin Kosačov, zamjenik predsjednika ruske Dume Petar Tolstoj i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Tokom marša "Besmrtnog puka" sa kamiona su puštane rodoljubive pjesme, iza kamiona kretali su se bajkeri "Noćni vukovi", dio povorke su činili građani i članovi Udruženja kozaka u tradicionalnim nošnjama.

Popović je rekao novinarima da nikada do sada nije bio ovoliki odziv za učešće u maršu, koji je okupio najviše učesnika do sada.

On je istakao da je danas veliki dan i da je važno da se spriječi revizija istorije.

Vulin je rekao da je Srbija zahvalna Rusiji za vijekove borbe za slobodu, ali i za to što podržava njen teritorijalni integritet i suverenitet i što nikada u istoriji Srbi i Rusi nisu bili na različitim stranama, prenio je Tanjug.

- Srbi su jedini narod u Evropi koji to sme da kaže glasno. Srbi su 1944. godine bili slobodni, a svi koji su delili sa Srbima Јugoslaviju smatrali su da su okupirani. Istorijski nesporazum između Srba i ostatka Јugoslavije jeste što smo mi čvrsto verovali da ih 1944. godine oslobađamo od Nemačke, a oni su to doživeli kao okupaciju - rekao je Vulin.

Prethodno je u Spomen-kompleksu "Groblje oslobodilaca Beograda" održana državna ceremonija polaganja vijenaca.

"Besmrtni puk" je međunarodni javni, civilno-patriotski pokret za očuvanje ličnog sjećanja na generacije iz Drugog svjetskog rata u okviru kojeg učesnici marša nose fotografije svojih poginulih predaka s ciljem očuvanja kulture sjećanja na one koji su dali živote u oslobodilačkim i odbrambenim ratovima od 1912. do 1999. godine.

Pokret je nastao u Rusiji 2014. godine, a ideja je brzo zaživjela u Srbiji i u svijetu.