latinica  ћирилица
20/10/2024 |  16:11 ⇒ 16:12 | Autor: SRNA

Brnabić: Nikada ne zaboraviti žrtve za slobodu i oslobođenje Beograda

U Narodnom pozorištu u Beogradu, u prisustvu srpskih i ruskih zvaničnika, održana je svečana akademija povodom obilježavanja Dana oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu, sa koje je poručeno da nikada ne treba zaboraviti žrtve onih koji su dali živote za slobodu i oslobođenje Beograda.
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić, koja se obratila kao izaslanik predsjednika Srbije, rekla je da Srbija danas kao nikada zna koliko su važni mir i sloboda i da je svjesna koliko oni počivaju na poštovanju sopstvene prošlosti, na učenju iz nje, na prihvatanju vrijednosti kojima nas je učila.

- Te vrijednosti su ne pognuti se pred silom, voditi svoju, a ne tuđu politiku, biti nezavisan, slobodan, zalagati se za mir - poručila je Brnabićeva.

Ona je podsjetila na zajedničke napore partizanskih, narodnooslobodilačkih i jedinica Crvene armije, te dodala da je obilježavanje 20. oktobra - Dana oslobođenja Beograda, posveta svim bezimenim i svim znanim herojima koji su ugradili živote u slobodu, ljepotu i veličinu Beograda, koji zahvaljuući i njihovoj žrtvi danas može da pravi džinovske iskorake u budućnost.

- Osloboditi se tiranije bio je tih dana zadatak kojeg su se, pored vojnika kojima su komandovali Peko Dapčević i Vladimir Ždanov, prihvatili i mnogobrojni Beograđani, veliki, hrabri, spremni na žrtvu zarad tog najsvetijeg cilja - slobode - rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da ne treba nikada zaboraviti nešto više od tri godine mraka tokom kojih su nacisti mučili Beograd i njegove stanovnike, svodeći Beograd i Beograđane na robovski logor.

- Nećemo prestati da se sjećamo njegovog oslobođenja, žrtava Crvenoarmejaca i pripadnika Narodnoslobodilačke vojske, a ni onog najsvjetlijeg trenutka, a to je zastava slobode na Palati Albanija - rekla je Brnabićeva.

Ona je podsjetila da Crvena armija nigdje nije dobila takvu podršku kao u Јugoslaviji, a prije svega u Srbiji, kao i da su partizani dali najveći broj palih boraca u Drugom svjetskom ratu od svih pokreta otpora.

- Zaboraviti sve to, relativizovati ili izokrenuti je grijeh ne samo prema prošlosti, već i zločin prema budućnosti koja bez ovakvih temelja i istine neće biti moguća, a teško da može biti svijetla. I ne bi bilo Beograda - grada odlikovanog ordenom narodnog heroja - rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da je danas najveća obaveza Srbije da se bori za suverenost i nezavisnost, za slobodu i pravo da sama bira svoj put, prenijeli su beogradski mediji.

Zamjenik predsjednika ruske Dume Pjotr Tolstoj rekao je da mu je čast što je danas u Beogradu, kada se slavi ova godišnjica.

- Naši narodi su vodili žestoku borbu za oslobođenje Evrope, naše zemlje su jedine koje su na evropskom kontinetu odbile da se pokore bavarskom fašizmu - rekao je Tolstoj.

On je naveo da se danas vodi druga borba - za osvajanje umova ljudi, odnosno da se u njihovim umovima potpuno promijeni slika prihvatanja onoga što se nekada dogodilo i kako je stvarno bilo.

- Danas se borimo da naša djeca i nova pokoljenja žive onako kako bi oni željeli i toj u borbi protiv nas učestvuju zemlje članice NATO-a. Pobjeda će biti naša - poručio je Tolstoj.