latinica  ћирилица
20/10/2024 |  19:31 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Privredna komora: Privreda Srpske mora se okretati prema tržištu zemalja BRIKS-a (VIDEO)

Učešće na Samitu BRIKS-a privilegija je i čast za Republiku Srpsku, poručio je premijer Srpske Radovan Višković. Iz Privredne komore kažu da se privreda Republike Srpske mora okretati ka tržištu zemalja BRIKS-a, dodajući da oslanjanje na jedno tržište, bilo ono i tržište Evropske unije, nosi rizike. I ekonomisti su stava da bi privreda Republike Srpske na tržištu zemalja BRIKS-a bila konkurentnija.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Udio zemalja BRIKS-a u svjetskoj ekonomiji premašuje pokazatelje G 7 - grupe od sedam najrazvijenijih zemalja i taj udio nastavlja sa rastom. Stoga je, smatra premijer Srpske Radovan Višković, čast i privilegija sjediti za istim stolom sa liderima zemalja koje čine dvije trećine svjetske populacije i više od 85 odsto resursa.

- Odlazak predsjednika Dodika u Kazanj na sastanak BRIKS-a ne znači da ne želimo da sarađujemo i sa svima drugima. Republika Srpska je dokazala, što će činiti i ubuduće, da želi saradnju sa svima koji uvažavaju činjenice, Ustav i njeno postojanje i da su svi dobrodošli - poručio je Višković.

Okretanje privrede ka ogromnom tržištu zemalja BRIKS-a pozdravljaju i u Privrednoj komori Srpske.

- Trenutna kriza u privredi Srpske, koja je u velikoj mjeri posljedica ekonomske krize u EU, najvećem spoljnotrgovinskom partneru Republike Srpske, pokazuje da oslanjanje na jedno tržište, pa bilo ono i tržište Unije, nosi odgovarajuće rizike zbog čega se nameće potreba traženja drugih. Učešće delegacije Republike Srpske na predstojećem samitu daje dodatnu podršku i otvara vrata privredi da se hrabrije okrene traženju načina kako ući na ovo tržište - naglasili su iz Privredne komore Srpske.

Iz ugla ekonomista, samo prisustvo Srpske na Samitu u Kazanju, dobar je signal da na tom ogromnom tržištu ima mjesta i za nas.

- BRIKS ne uslovljava one koji bi eventualno bili posmatrači da obustave integracione procese sa EU - rekao je ekonomski analitičar Siniša Pepić.

Uvjerenja privrednika i ekonomista, nažalost ne dijele i u PDP-u. Branislav Borenović smatra da ekonomska budućnost Srpske nije u BRIKS-u, već u EU, u koju, kako navodi, ide 70 odsto izvoza naših preduzeća.

- Ako se i nastavi sa ovakvim strateškim opredjeljenjem da je budućnost Srpske u BRIKS-u, šta će biti sa preduzećima koja su skoro 100 odsto okrenuta evropskim tržištima - upitao je Borenović

Upravo zbog te zavisnosti, često i uslovljene, našoj privredi su i potrebna druga tržišta, poručuje Višković, uvjeren da nije riječ o Borenovićevom neznanju.

- Kažete nešto da biste se opravdali pred nekim vašim šefovima. Kinezi imaju najveće investicije na Balkanu, pa i u Evropi, ekonomski giganti prisutniji su više nego što Borenovićevi nalogodavci žele - rekao je Višković

Ekonomisti ističu da je za Republiku Srpsku važno svako tržište. Јače prisustvo na tržištu zemalja BRIKS-a mnogo bi značilo jer BRIKS nudi pogodnija ekonomska i privredna pravila.

Turska je primjer, decenijama je na listi kandidata za ulazak u EU, okreće se BRIKS-u, jer se tržište EU sve više zatvara, a politika dominira.