latinica  ћирилица
20/10/2024 |  19:34 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Beograd obilježio 80. godišnjicu oslobođenja u Drugom svjetskom ratu (FOTO/VIDEO)

Beograd je obilježio 80. godišnjicu oslobođenja u Drugom svjetskom ratu. Održano je niz manifestacija, a centralni događaj bio je tradicionalni marš "Besmrtnog puka".
Obilježavanje 80 godina od oslobođenja Beograda (foto: x.com/vlada_srpske) -
Obilježavanje 80 godina od oslobođenja Beograda (foto: x.com/vlada_srpske)

U prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Srpske Radovana Viškovića, otvorena je izložba "Vojna diplomatija na putu ka slobodi".

Srpski narod nikada neće zaboraviti hrabrost svojih predaka u borbi za pravdu protiv mnogostruko jačih neprijatelja, poručio je Vučić.

Svečanost je počela na Avali gdje je predsjednik Srbije položio vijenac na spomenik Neznanom junaku.

Uprkos činjenicama, danas smo svjedoci revizije istorije, rekao je Vučić, prilikom otvaranja izložbe posvećene oslobodiocima. U znak poštovanja prema stradalim crvenoarmejcima, Vučić se obratio na ruskom jeziku.

- Oslobođenje Beograda je simbol snažnog savezništva Јugoslavije i Sovjetskog saveza, srpskih i ruskih jedinica. Sloboda i borba za slobodu ne poznaju granice, zato Srbija nikada neće zaboraviti bratsku ruku koja joj je pružena u trenucima patnje - naglasio je Vučić.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Na ovoj izložbi vojnih dokumenata prikazan je samo mali dio našeg bratstva koje je iskovano zajedničkim ranama i žrtvama, rekao je šef ruske delegacije.

- Sa ogromnim žaljenjem, mi vidimo da u mnogim zemljama savremene Evrope dolazi do prekrajanja istorije. To je i razumljivo jer mnogi narodi i države Evrope nemaju sopstvene, herojske, istorije pobjede nad nacizmom - izjavio je zamjenik predsjednika Savjeta Ruske Federacije Konstantin Kosačov.

U ime Republike Srpske proslavi Dana oslobođenja Beograda prisustvovao je premijer Srpske Radovan Višković, koji je istakao da ovo nije samo dan pobjede, nego i dan bratstva sa velikim ruskim narodom.

- Oslobođenje Beograda Republika Srpska doživljava kao svoj dan, koji je važan za istoriju Srba gdje god oni živjeli. Evo, činjenice govore - zahvaljujući Crvenoj armiji, zahvaljujući Narodnooslobodilačkoj vojsci tadašnje Јugoslavije, mi smo uspjeli da se oslobodimo okupatora, fašizma i od nacizma i da spasimo i svoje postojanje i svoju tradiciju - rekao je Višković.

Na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu obratila se i predsjednica parlamenta Ana Brnabić, koja je poručila da danas znamo koliko su važni mir i sloboda.

- Ne treba nikada zaboraviti nešto više od tri godine mraka tokom kojih su nacisti mučili Beograd i njegove stanovnike, svodeći Beograd i Beograđane na robovski logor. Nećemo prestati da se sjećamo njegovog oslobođenja, žrtava Crvenoarmejaca i pripadnika Narodnoslobodilačke vojske, a ni onog najsvjetlijeg trenutka, a to je zastava slobode na Palati Albanija - poručila je Brnabićeva

Kao i svake godine, glavni događaj proslave Dana oslobođenja Beograda bio je marš "Besmrtnog puka". Nepregledna kolona građana kretala se od Spomenika oslobodiocima Beograda do Trga Republike, gdje je održan muzičko – scenski program u izvođenju srpskih i ruskih umjetnika.