latinica  ћирилица
22/10/2024 |  14:06 ⇒ 14:08 | Autor: TANЈUG

Vučić: U 2024. 80 odsto manje migranata nego 2023, u Srbiji u centrima svega 477 migranata (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Komarnu u Slovačkoj, poslije trilateralnog sastanka sa premijerom te zemlje Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, da će Srbija nastaviti sa tim zemljama da sarađuje i zajedno radi na suzbijanju ilegalnih migracija.
Vučić, Fico i Orban (Foto: TANJUG/ JULIJA BAKIĆ, fotografija niske rezolucije/ nr) -
Vučić, Fico i Orban (Foto: TANJUG/ JULIJA BAKIĆ, fotografija niske rezolucije/ nr)

- Postigli smo rezultate radeći zajednički, nije bilo jednostavno, ali u ovoj godini je 80 odsto manje migranata nego prošle godine. Nastavićemo da radimo zajedno i vjerujem da će rezultati biti dobri. U prihvatnim centrima Republike Srbije u ovom trenutku ima svega 477 migranata. Mi ćemo svoj posao u interesu i Evrope i naših prijatelja, naše braće u Mađarskoj i Slovačkoj, naravno nastaviti da radimo - naglasio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije.

Naveo je da je danas razgovarano o mnogim temama.

- Ali, prije nego što kažem nekoliko riječi o tome, želim da istaknem svoju ličnu sreću i zadovoljstvo što Roberta (Fica) vidim u ovako dobrom stanju. Za nas je 15. maj dan pokušaja zločinačkog ubistva Roberta Fica bio izuzetno težak dan i to nije pitanje mojih ličnih odnosa sa Robertom, to je pitanje onoga kako se cijela Srbija tog dana osjećala - istakao je Vučić.

Dodao je da njemu danas smeta činjenica da se mnogi u Evropi i svijetu prave kao da se to nije dogodilo.

Naveo je da je danas razgovarao sa Ficom i Orbanom i o svim drugim važnim pitanjima i da svaki put mnogo toga naučiod njih dvojice.

- Radujem se našim bilateralnim susretima uskoro u Beogradu, a uvijek sam spreman i smatram ovaj format trilateralnih susreta u kojima naše tri zemlje učestvuju veoma važnim i veoma dobrim - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da njih trojica imaju nešto drugačije mišljenje po pitanju rata u Ukrajini.

- Mi bar smijemo da govorimo i izgovorimo riječ 'mir', jer danas u Evropi i svijetu samo može da se govori o pobjedi jednih nad drugima, a ne o tome kako nam je mir nasušno važan - naglasio je Vučić.

Dodao je da je prenio poruke Srbije i građana, te da je zahvalan na podršci na evropskom putu mađarskim i slovačkim prijateljima.

- Vjerujem da ćemo nekog uspjeha imati u budućnosti. Ako ga budemo imali, hvala našim prijateljima, ako ga ne budemo imali, opet hvala. Srbija je dobro napredovala u proteklom periodu i to ne bismo mogli bez bratske i prijateljske podrške onih koji su nam najbliži - poručio je Vučić.