latinica  ћирилица
23/10/2024 |  17:01 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

Uskoro inicijative za uvođenje dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i osiguranja u poljoprivredi (VIDEO)

Uvođenje dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i osiguranja od štete u poljoprivredi. Ove dvije inicijative Udruženje društva za osiguranje Republike Srpske uputiće nadležnim institucijama, potvrđeno je na konferenciji "Dani osiguranja" u Banjaluci koja je okupila brojne goste iz regiona, ali i Austrije, Njemačke i Italije.
Dani osiguravajućih društava - Foto: RTRS
Dani osiguravajućih društavaFoto: RTRS

Umjesto da svakodnevno sa strahom od nepogoda gleda u nebo, Ljubiša Stevanović odlučio je da zaštiti svoj mukotrpni rad. Poljoprivredno iskustvo, krunisano bogatim prihodima, kaže, podržava i resorno ministarstvo.

- Osiguranje se u svakom slučaju isplati, pošto država daje podsticaje na to, tako da to samog proizvođača košta sasvim nešto minimalno. Osiguraću i ove godine - kaže poljoprivrednik Ljubiša Stevanović. 

Novu inicijativu Ministarstvu poljoprivrede uputiće Udruženje osiguravajućih društava. Predlažu da subvencije poljoprivrednim gazdinstvima budu uslovljene pokrićem polisa osiguranja od materijalne štete u poljoprivredi.

- Ovo govorimo jer smo svjesni činjenice da je nedavno afrička kuga odnijela 25 miliona maraka direktno iz budžeta Republike Srpske na namirenje štete, a da su poljoprivredna gazdinstva imala osiguranje, rashod Republike Srpske bi bio 0, jer bi taj trošak nosila društva za osiguranje - poručio je Siniša Kurteš, član Udruženja društva za osiguranje Republike Srpske.

Drugu inicijativu uputiće Ministarstvu finansija za izmjenu Zakona o porezu na dohodak, radi oslobađanja određenog iznosa premije za uvođenje dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.

- Tim načinom poslodavci će radnicima dati novi motiv i benefit da ostanu i budu lojalni kompanijama. Poslodavci će time svojim zaposlenim obezbijediti i novu zdravstvenu zaštitu, a dijelom će biti rasterećene javne bolnice, domovi zdravlja - dodao je Kurteš.

U Skupštini udruženja osiguravajućih društava kažu da je industrija osiguranja u Srpskoj stabilna.

- Premija osiguranja je rasla u prvih devet mjeseci za nekih 11 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Društva su uspjela da održe svoju rentabilnost u poslovanju. Donekle je opao trend inflacije zbog koje smo plaćali veće odštetne zahtjeve nego u prethodnim godinama - rekao je Bojan Popović, direktor Skupštine udruženja osiguravajućih društava Republike Srpske.

Konferencija u Banjaluci okupila je brojne učesnika iz Srpske i okruženja. Razmatrane su teme važne za industriju osiguranja, za finasijske i institucije sistema vlasti i regulatore.