latinica  ћирилица
23/10/2024 |  17:06 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Pretresi u Banjaluci: Istraga zbog nabavke respiratora, budžet oštećen za četiri miliona KM (VIDEO)

Pripadnici SIPE i MUP-a Srpske pretresli su pet lokacija na području grada Banjaluka, među kojima su prostorije Fonda zdravstvenog osiguranja i firme "Medietik". Iz tužilaštva je potvrđeno da je pokrenuta istraga protiv v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Dejana Kusturića. Sumnjaju da je zloupotrijebio službeni položaj prilikom nabavke respiratora i druge medicinske opreme za vrijeme pandemije virusa korona, čime je budžet Srpske oštećen za više od četiri miliona maraka.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

Osim prostorija Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i firme "Medietik" u Banjaluci, pretresani su stambeni objekti i automobili. Cilj akcije je prikupljanje dokaza u istrazi koju Republičko javno tužilaštvo vodi protiv vršioca dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, za vrijeme pandemije korona virusa.

- Prema do sada pribavljenim dokazima tužilaštvo je utvrdilo da postoje osnovi sumnje da je vršilac dužnosti direktora fonda zdravstvenog osiguranja zloupotrijebio svoj službeni položaj i izvršio Јavnu nabavku respiratora i medicinske opreme a bez da je predhodno utvrdio tehničku specifikaciju, vrstu vrijednosti i količinu medicisnek opreme - istakla je Dragica Tojagić, portparolka Republičkog javnog tužilaštva.

Iz tužilaštva je potvrđeno da je v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja, zaključivanjem ugovora, a potom i aneksa ugovora, od firme "Medietik" nabavio 165 respiratora, od kojih 85 nije bilo za upotrebu, što je utvrđeno vještačenjem.

- Takođe na ovaj način firma Medietik ostavrila je prihode u visini od oko 12 miliona konvertibilnih martaka dok je budžet Republike Srpske oštećen za više od četiri miliona KM - dodala je Tojagićeva.

U operativnoj akciji "LUNA", pretreseno je ukupno pet lokacija na području Banjaluke.

- Pretresi se vrše po nalogu Okružnog suda u Banjaluci i pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske a u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske - naveli su iz agencija za istrage i zaštitu BiH.

Iz SIPE su demantovali navode da je u današnjoj akciji, bilo privođenja, kako su to prenijeli pojedini mediji.