latinica  ћирилица
24/10/2024 |  07:34 ⇒ 07:34 | Autor: sputniknews.com

Predsjednik Dume o Samitu BRIKS-a: Plan Zapada da izoluje Rusiju propao

Plan Vašingtona i Brisela da izoluju Rusiju je propao, zemlje žele da žive u multipolarnom i pravednom svijetu, rekao je predsjednik Dume Vjačeslav Volodin komentarišući samit BRIKS-a u Kazanju.
Ruska duma (foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV - ilustracija) -
Ruska duma (foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV - ilustracija)

- Plan Vašingtona i Brisela da izoluju Rusiju je propao. Vrijeme predsjednika Bajdena, Makrona i kancelara Šolca je prošlo. Zemlje žele da žive u multipolarnom i pravednom svijetu u čijoj osnovi su uzajamno poštovanje, suverena jednakost država - napisao je Volodin na Telegram kanalu.

Prema njegovim riječima, Rusija je postala mjesto privlačenja.

- U Kazanj su zbog Samita BRIKS-a došli predstavnici 36 država a 22 delegacije su predstavljene na najvišem nivou. Rusija je postala mjesto privlačenja - naveo je on.

Volodin je rekao i da se za vrijeme Samita i na njegovim marginama donose se odgovorne odluke.

- Privrede država BRIKS-a koje predstavljaju praktično polovinu stanovništva na planeti, razvijaju se brzo i otporne su. Udio BRIKS-a u svjetskom BDP po paritetu kupovne moći iznosiće na kraju godine 36,7 odsto, premašujući udio G7. I ta razlika će samo rasti - rekao je Volodin.

Predsjednik Dume je rekao i da prisustvo generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u Kazanju potvrđuje da se uloga BRIKS veoma priznaje u svijetu.