latinica  ћирилица
24/10/2024 |  15:31 ⇒ 18:36 | Autor: SRNA

Јović: Preduzeće nema dugovanja, redovno izmiruje svoje obaveze

Preduzeće Željeznice Republike Srpske nema zaostale obaveze prema radnicima i dobavljačima, niti ima dugovanja, iako indirektno bilježi gubitke zbog prekida željezničkog saobraćaja na dionici Konjic-Јablanice, izjavio je generalni direktor preduzeća Slađan Јović.
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

Јović je napomenuo kako Željeznice indirektno bilježe dnevni gubitak od 55.000 KM do 60.000 KM zbog prekida željezničkog saobraćaja na dionici Konjic-Јablanica na području Federacije BiH usljed elementarne nepogode i velikog oštećenja pruge, ali uprkos svemu nema dugovanja.

On je rekao da su se Željeznice Republike Srpske stavile na raspolaganje kolegama iz Federacije BiH za sanaciju ove dionice, o čemu su razgovorali ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i federalni premijer Nermin Nikšić, ali da još nisu pozvani.

- Neizvjesna je situacija. Obaviješteni smo da sanacija treba da bude završena u roku od 45 dana, ali još ne znamo kada će radovi početi - naveo je Јović.

Prema njegovim riječima, dok oštećena željeznička dionica ne bude sanirana roba će morati da nađe put do komintenata alternativnim rješenjima, a još se ne zna da li će to biti vodenim preko luke u Brčkom ili željeznicom iz Rumunije preko luke Konstance.

Јović je rekao da su zahvaljujući domaćinskim odnosom i uštedama tokom restrukturisanja, a po dogovoru sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske uz pomoć Svjetske banke, obezbijedili sredstva za sanaciju upravne zgrade u Doboju, koja je uslijedila zbog lošeg stanja objekta i oštećenja u poplavama.

On je podsjetio da je 27. septembra potpisan Sporazum o energetskoj sanaciji upravne zgrade koja će koštati oko 1,2 miliona evra, sa rokom do kraja godine.

- Od poplava iz 2014. godine prizemlje, suteren i podrumske prostorije nisu bile sanirane - izjavio je Јović, koji po okončanju radova očekuje da objekat bude energetski moderan sa centralnom klimatizacijom i novim instalacijama.

On je naveo za Srnu da će po useljenju u objekat biti vraćene i sve organizacione jedinice Željeznice Republike Srpske koji su bili na drugim lokacijama.