latinica  ћирилица
24/10/2024 |  23:01 ⇒ 25/10/2024 | 11:06 | Autor: RTRS

Dodik se u Kazanju sastao sa Putinom; Ruski predsjednik: Znamo da štitite svoje nacionalne interese (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u okviru Samita BRIKS, međudržavnom asocijacijom, koja objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Јužnoafričku Republiku.
Milorad Dodik i Vladimir Putin - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Vladimir PutinFoto: RTRS

- Velika zasluga je vaša što smo imali priliku da vidimo kako to izgleda i voljeli bi da budemo uključeni u nekom formatu u BRIKS - rekao je Dodik tokom sastanka.

Istakao je da je saradnja Srpske i Rusije puna poštovanja i razumijevanja.

- Rusija je zvanično četvrta ekonomija po MMF i to pokazuje da sankcije ne rade ono što oni žele. Nažalost, i nama uvode sankcije. Prije dva dana smo odbili zahtjev da se uvode vize za ruske građane, i mi to nećemo dozvoiliti - istakao je Dodik.

Dodik je istakao da Rusija nije izolovana.

- Nisu uspjeli da izoluju ni Rusiju ni vas lično, i to nas sve jako raduje. Hvala vam što ste nam omogućili da se ovdje nađemo - naveo je Dodik.

Putin je naveo da mu je drago što vidi Dodika u Kazanju.

- Mi znamo sa kakvim teškoćama se suočavate i preko kakvih iskušenja da prelazite kako bi zaštitili svoje nacionalne interese. Drago mi je što vas vidim ovdje u Kazanju, i da vam je bilo korisno na Samitu BRIKS-a i da ste imali dobre poslovne kontakte tokom ovog događaja - rekao je Putin tokom sastanka.

Ovo je 26. sastanak dvojice lidera, kojim su još jednom potvrđene dobre veze Republike Srpske i Ruske Federacije.

Podsjećamo, Dodik, koji među brojnim svjetskim liderima prisustvuje Samitu BRIKS-a, prethodno je istakao da je ovaj veliki spoljnopolitički događaj okupio političke predstavnike 36 zemalja, među kojima je i delegacija Republike Srpske.

- Sačuvati dobre odnose s Ruskom Federacijom, ruskim narodom i predsjednikom Vladimirom Putinom, glavna je želja Republike Srpske - poručio je Dodik.