latinica  ћирилица
25/10/2024 |  08:16 ⇒ 10:35 | Autor: RTRS

Putin: Saradnja sa Republikom Srpskom se razvija u duhu međusobnog uvažavanja

Republika Srpska će prevazići sve poteškoće i zaštititi svoje interese, a saradnja Rusije i Republike se razvija u duhu međusobnog poštovanja i praktične je prirode, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom bilateralnog sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.
BRIKS 2024. (Foto: screenshot/rg.ru) -
BRIKS 2024. (Foto: screenshot/rg.ru)

Putin je izrazio uvjerenje da će Republika Srpska moći da zaštiti svoje interese.

- Znamo to, sa kakvim se teškoćama suočavate, kroz kakva iskušenja morate proći, ali sam siguran da će Vašim karakterom i stavom građana koji žive u Republici Srpskoj da štite svoje nacionalne interese, sve poteškoće biti prevaziđene - rekao je ruski lider.

On je takođe napomenuo da se saradnja Rusije i Republike Srpske razvija uz uzajamno poštovanje "kako i treba da bude među bratskim narodima". Putin je najavio proširenje političkih kontakata Moskve i Banjaluke.

- Naše kolege sa obe strane u oblasti političke interakcije i u oblasti političke saradnje su u stalnom kontaktu - naglasio je ruski predsjednik.

Dodik je rekao da Srpska namjerava da učestvuje u aktivnostima BRIKS-a u formatu prihvatljivom za asocijaciju i da će nastojati da u to uključi cijelu BiH.

- Željeli bismo da se uključimo u nekom obliku koji bi bio moguć, da bismo kao Republika Srpska učestvovali u ovom ujedinjenju, postoje određene mogućnosti da to učinimo kao dio BiH. to ne zavisi od nas, ali ćemo pokušati da pružimo podršku na nivou cijele BiH - naglasio je Dodik.

Dodik je konstatovao i nedostatak efekta koji su zapadne zemlje nameravale uvođenjem sankcija Rusiji.

- Zadovoljan sam vašim napretkom u ekonomskom smislu i činjenicom da ste zvanično četvrta po veličini privreda na svijetu prema Međunarodnom monetarnom fondu, što sugeriše da sankcije koje su vam uvedene ne stvaraju efekte koje bi zapadnjaci volim postići - rekao je Dodik.

Tokom sastanka dotaknuta je i tema optuživanja Rusije za organizovanje nemira u Evropi. Vladimir Putin je ovo nazvao potpunom besmislicom, dodajući da Ruska Federacija nema ni želju ni alate da sprovodi takve akcije. Predsjednik je naglasio da Rusija, zajedno sa svim učesnicima BRIKS-a, ne želi konfrontaciju ni sa kim.

- Vremena se mijenjaju, situacija u svijetu se mijenja - rekao je on, govoreći o pokušajima Zapada da obezbijedi svoju dominaciju po svaku cijenu - rekao je ruski lider.

Izvor: RG.RU