latinica  ћирилица
25/10/2024 |  08:20 ⇒ 11:10 | Autor: RTRS

Ekipa RTRS-a posjetila Sinđang - regiju koja se nalazi na drevnom Putu svile (VIDEO)

Јoš 2022. u Ujedinjenim nacijama se raspravljalo o Ujgurima, etničkoj skupini islamske vjeroispovjesti. Među 25,9 miliona stanovnika regiona Sinđang, etnička manjinska grupa u Sinđangu čini 14,9 miliona, u kojoj je ujgursko stanovništvo oko 11,6 miliona, tako da u poređenju s brojem Ujgura u regiji, samo mali dio Ujgura, možda čak manje od 0,01 odsto ima drugačiji stav prema kineskoj Vladi, zato što su pod uticajem islamskog ekstremizma.
Sinđang - Foto: RTRS
SinđangFoto: RTRS

Oni koji prate dešavanja na dalekom istoku znaju da je dio ove zajednice, koja broji na desetine miliona ljudi zapadnog regiona Sinđang, poprilično u sukobu sa vlašću NR Kine koja ih okrivljuje za terorizam, radikalni islam i nepoštivanje vlasti, dok oni tvrde da ih vlast ciljano ugnjetava samo jer su muslimani.

Delegacija naše medijske kuće RTRS, imala je priliku nedavno biti učesnik šestog Svjetskog samita medija, u organizaciji kineske novinske agencije Sinhua, i tom je prilikom uradila jednu kraću priču o regiji Sinđang i njenim stanovnicima.

Urumći, prestonica kineske autonomne pokrajine Sinđang, koja čini šestinu teritorije Narodne republike Kine. Nekada polazna tačka Puta svile, danas jedan od centara inicijative pojas i put.

Kroz istoriju, ovim planinama i pustinjama ukrštale su se mnoge kulture, civilizacije, istok i zapad.

U regiji Sinđang danas živi preko 25 miliona stanovnika raznih etničkih pripadnosti. A razvojna politika moderne Kine i geografski položaj, uz prirodni potencijal omogućili su joj brz ekonomski i privredni rast.

Opširnije u prilogu.