latinica  ћирилица
27/10/2024 |  07:54 ⇒ 11:54 | Autor: RTRS

Knežević: Apel roditeljima bolesne djece da ih dovedu na pregled kako bi se spriječilo širenje bolesti (VIDEO)

Stanje u opštini Kotor Varoš sa virusnim meningitisom je nepromijenjeno u odnosu na dosadašnje podatke, rekla je za RTRS Dragana Knežević, pedijatar u u Domu zdravlja Kotor Varoš.
Dragana Knežević, gost Јutarnjeg programa - Foto: RTRS
Dragana Knežević, gost Јutarnjeg programaFoto: RTRS

- Riječ je o petoro zaražene djece. To su djeca predškolskog uzrasta i jedno dijete školskog uzrasta - rekla je Kneževićeva.

U Domu zdravlja Kotor Varoš povećan je broj pregleda u protekloj sedmici, ali je riječ o nespecifičnim simptomima.

-  Međutim, nema razloga za paniku među roditeljima - ističe Kneževićeva.

Ona je uputila apel roditeljima da djeca koja imaju bilo kakav simptom dovedu dijete na pregled kako bi se na taj način spriječilo širenje virusa u kolektivu.

Navodi da kada govorimo o meningitisu u ovom slučaju, on može biti izazvan različitim virusima.

- Riječ je o infektivnom oboljenju koje ima blažu kliničku sliku. Simtomi u početku su nespicifični znakovi, simptomi kao i kod ostalih respiratornih bolesti. To su kašalj, malaksalost, slabiji apetit, problemi sa stolicom, dijareja i povraćanje - navodi Kneževićeva.

Dodaje da ukoliko se ovo oboljenje ne liječi može doći do jakih glavobolja, nemoći prilikom hodanja kao i do ukočenog vrata.

- Ovi simptomi razvijaju se u kasnijoj fazi oboljenja - kaže ona.

Kneževićeva kaže da je izvor zaraze čovjek, da ne mora da bude dijete predškolskog i školskog uzrasta.

- Mogu biti i odrasle osobe.  Virus se prenosi kontaktom direktnim ili indirektnim, može se javiti i kod odraslih osoba - rekla je Kneževićeva.

Najčešće se virus prenosi respiratornim kapljičnim putem, navodi Kneževićeva, potom i kontakt sa predmetom, površinom sa kojom dolaze u kontakt, a moguće je i preko zaražene vode ali je to dosta rjeđe.

Podsjetimo, broj mališana zaraženih virusnim meningitisom u blagom je porastu a na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u petak je bilo smješteno devetoro djece, od kojih je najmlađe imalo samo 17 mjeseci.

U Domu zdravlja Kotor Varoš, gdje je prvobitno stanovljeno širenje oboljenja, posljednjih dana povećan je broj pregleda zbog pojave meningitisa.