latinica  ћирилица
27/10/2024 |  09:38 ⇒ 09:38 | Autor: SRNA

Lalić: U toku jesenja sjetva, jeftinija nego lani

U Republici Srpskoj do sada je zasijano oko 50 odsto površina, a jesenja sjetva će biti obavljena na nivou prošlogodišnje, odnosno na više od 63.000 hektara, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Srpske Saša Lalić.
Saša Lalić - Foto: RTRS
Saša LalićFoto: RTRS

Lalić je istakao da će zbog sniženih cijena repromaterijala ova sjetva biti jeftinija za oko 20 odsto nego lani, koja je i u odnosu na godinu ranije bila jeftinija za oko 40 odsto.

- Ovo su, možda, najoptimalniji uslovi u posljednjih nekoliko godina za jesenju sjetvu. Da bismo dodatno osigurali stabilnost proizvodnje i podržali domaće proizvođače uputili smo inicijativu Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara da se i za narednu godinu produži ukidanje carina na uvoz đubriva iz Rusije, jer je ova mjera imala značajan efekat na smanjenje troškova proizvodnje proteklih godina - rekao je Lalić.

On je dodao da repromaterijala ima dovoljno na tržištu, ali da je izbor sorte pšenice individualan, odnosno zavisi od plana proizvođača kome želi krajnji proizvod plasirati.

- Imamo oko 25 ogleda širom Republike Srpske i oko 50 sorti koje zasijemo gdje prikažemo stanje kada je riječ o pšenici i kukuruzu. Stojimo na raspolaganju ukoliko neko želi da se neka sorta uključi, poštujući zakonsku regulativu, i da pokažemo na različitim lokalitetima i uslovima kako se koja sorta ponaša - rekao je Lalić.

On je naveo da podsticaji resornog ministarstva iznose 500 KM po hektaru za žitarice i 400 KM za uljarice, 80 KM za 100 litara dizel-goriva po hektaru, kao i 60 odsto polise osiguranja za proizvodnju.

- Samo 6,5 odsto poljoprivrednika osigurava svoju proizvodnju što je minorno. Spremni smo da podignemo sufinansiranje te polise da bismo ih animirali na ovaj vid zaštite proizvodnje - istakao je Lalić.

On je naveo da Ministarstvo sufinansira cjelokupnu sjemensku proizvodnju, posebno sorti i hibrida koji su proizvedeni u Republici Srpskoj čime proizvođači odmah imaju od 30 do 50 odsto jeftinije sjeme na raspolaganju.

- Naš cilj je da obezbijedimo stabilnost i konkuretnost domaće poljoprivredne proizvodnje da bismo dugoročno očuvali prehrambenu sigurnost i unaprijedili položaj domaćih poljoprivrednika na domaćem i međunarodnom tržištu - rekao je Lalić.