latinica  ћирилица
27/10/2024 |  09:57 ⇒ 10:49 | Autor: SRNA

Ilić: Centar doprinosi jačanju i očuvanju kulturnog identiteta

Direktor Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić izjavila je da ovaj centar doprinosi, ne samo razvoju i promociji filmske umjetnosti u Srpskoj, nego i jačanju i očuvanju kulturnog identiteta.
Anja Ilić - Foto: RTRS
Anja IlićFoto: RTRS

- Iako naš primarni zadatak nije očuvanje i zaštita audio-vizuelne baštine već podsticanje proizvodnje novih audio-vizuelnih djela, svjesni smo da savremena ostvarenja koja danas podstičemo predstavljaju nasljeđe koje ostavljamo budućim generacijama -* ukazala je Ilićeva.

Ona je podsjetila stvaraoce na važnost očuvanja i stvaranja umjetničkih djela kojima se gradi most između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

- Centar pruža sveobuhvatnu podršku stvaranju audio-vizuelnih djela mladim i već afirmisanim autorima s ciljem stvaranja kvalitetnih audio-vizuelnih djela - rekla je Ilićeva Srni povodom obilježavanja 27. oktobra - Svjetskog dana audio-vizuelne baštine.

Ilićeva je izrazila podršku globalnim naporima u očuvanju i promociji audio-vizuelnih djela koja čine zajedničku baštinu.

Ona je čestitala svim institucijama i pojedincima koji svakodnevno rade na očuvanju bogate audio-vizuelne baštine Republike Srpske.

- Posebno ističemo napore Kinoteke Republike Srpske koja predano radi na zaštiti i restauraciji filmova i drugih medijskih formi, čuvajući neprocjenjivu filmsku građu za buduće generacije - zaključila je Ilićeva.