latinica  ћирилица
27/10/2024 |  12:42 ⇒ 13:39 | Autor: SRNA

Јedan od najboljih nastupa Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu

Ovogodišnje predstavljanje knjiga izdavača, pisaca i naučnika iz Republike Srpske bilo je jedno od najboljih reprezentativnih nastupa Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga do sada, ocijenio je šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.
Sajam knjiga u Beogradu - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Sajam knjiga u BeograduFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

On je istakao da je izdavaštvo Republike Srpske na ovoj izuzetnoj manifestaciji kulture predstavljeno na zajedničkom štandu, 14. put u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

- Ove godine smo na beogradski sajam izašli sa 134 naslova, imali smo 47 promocija na kojima smo predstavili 112 izdanja iz Republike Srpske, a Univerzitet u Banjaluci i Matica srpska, Društvo Matice za Republiku Srpsku, predstavili su još 22 izdanja na policama našeg štanda - rekao je Cicović Srni.

On je napomenuo da je ovogodišnji nastup bio pod sloganom "Otadžbina je veza koja nas spaja sa ljudima našeg roda i jezika" koji je pozajmljen iz prvog broja Kočićeve "Otadžbine" iz teksta "Misli o otadžbini".

- Ponosni smo na kratak muzičko-scenski program pod nazivom "Otadžbina nas spaja sa ljudima našeg roda i jezika" u kojem su nas naši mladi umjetnici podsjetili na to koliko je važno da poštujemo otadžbinu, koliko je otadžbina nešto što nas spaja - kaže Cicović.

Cicović je podsjetio da su ovogodišnji nastup Republike Srpske na Beogradskom sajmu knjiga otvorili ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić i ministar kulture Srbije Nikola Selaković, a svečanom otvaranju je prisustvovao ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić.

On naveo da je, odmah nakon otvaranja, štand Republike Srpske posjetio predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević sa ministrima Nikolom Selakovićem i Nemanjom Starovićem.

- U četvrtak, 24. oktobra, na našem štandu je 12. put održano tradicionalno pjesničko veče na kojem su se okupili pjesnici iz Srpske, Srbije, Crne Gore i rasijanja - rekao je Cicović.

On je naveo da su štand Republike Srpske posjetili mnogi ugledni poslenici kulture, umjetnosti i nauke iz Republike Srpske, Srbije i rasijanja.

Specijalni gost na štandu bio je jedan od najvećih ruskih umjetnika, glumac, reditelj i pisac Nikolaj Burljajev koji je zaslužan za promociju srpskog filma i kinematografije Republike Srpske u svijetu, a devedesetih godina prošlog vijeka borio se i za istinu o borbi i stradanju srpskog naroda.

Burljajev i Cicović uručili su Povelju uspjeha Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo za vrijedno izdanje "Ispod ratnog kišobrana" autora Riste Trifkovića.

- Ove godine na najbolji način smo predstavili Republiku Srpsku, naše izdavače, naučnike, ustanove u svim oblastima. Od istorije do izdanja koja su u funkciji uspostavljanja kulture sjećanja, a i značajna književna djela koja su napisali naši književnici, jer smo predstavili i sva izdanja Udruženja književnika Republike Srpske - rekao je Cicović.