latinica  ћирилица
27/10/2024 |  16:27 | Autor: SRNA

Očekuje se da će Savjet bezbjednosti sutra održati sjednicu o napadu na Iran

Očekuje se da će SE Savjet bezbjednosti UN sutra sastati radi diskusije o napadu Izraela na Iran, izjavile su diplomate.
Savjet bezbjednosti (Foto: EPA-EFE/STEPHANI SPINDEL) -
Savjet bezbjednosti (Foto: EPA-EFE/STEPHANI SPINDEL)

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Arakči pozvao je Savjet bezbjednosti da se sastane zbog napada, a diplomate su rekle da će ovo tijelo vjerovatno u ponedjeljak održati sjednicu povodom toga.

Arakči je u pismu upućenom Savjetu bezbjednosti UN naveo da izraelske akcije predstavljaju ozbiljnu prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti i dodatno destabilizuju ionako krhku regiju.

On je dodao da Islamska Republika Iran "u skladu sa principima sadržanim u Povelji UN i međunarodnim pravom, zadržava inherentno pravo na legalan i legitiman odgovor na ove zločinačke napade u odgovarajućem trenutku".

Ambasador Izraela pri UN Deni Danon odbacio je optužbe iranske strane.

- Iran pokušava da djeluje protiv nas u diplomatskoj areni sa smiješnom tvrdnjom da je Izrael prekršio međunarodno pravo. Kao što smo iznova ponavljali, imamo pravo i dužnost da se branimo i koristićemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju da zaštitimo građane Izraela - rekao je Danon.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres apelovao je da sve strane da obustave sve vojne akcije, uključujući Gazu i Liban, ulože maksimalne napore da spriječe sveopšti regionalni sukob i vrate se na put diplomatije, prenio je Guteresov portparol u saopštenju.