latinica  ћирилица
27/10/2024 |  17:24 | Autor: SRNA

Euleks traži da nadležni hitno istraže navode o zlostavljanju Miloša Subotića

Misija EU na Kosovu i Metohiji poručila je da odlučno zahtijeva da nadležni organi hitno i efikasno istraže sve navode o tome da su Miloša Subotića iz sjevernog dijela Kosovske Mitrovice zlostavljali pripadnici policije samoproglašenog Kosova.
Zgrada Euleksa u Prištini (foto:eulex-kosovo) -
Zgrada Euleksa u Prištini (foto:eulex-kosovo)

Euleks je saopštio, u odgovoru na pitanje šta će preduzeti povodom Subotićeve izjave da su ga brutalno pretukli pripadnici takozvane kosovske policije, da je zabrana mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja apsolutna.

U saopštenju se navodi da je u skladu sa mandatom Euleksa uloga te misije da prati istrage koje sprovodi inspektorat takozvane kosovske policije.

Euleks dodaje da, ako se kroz ulogu nadgledanja i savjetovanja privremenih prištinskih institucija, uoče ozbiljni nedostaci, Misija ih rješava kod relevantnih, odgovornih organa.

U saopštenju se pozdravlja odluka takozvane kosovske policije da obavijesti policijski inspektorat da pokrene istragu o ovim navodima, prenosi Kosovo onlajn.

Miloš Subotić izjavio je da su ga pripadnici takozvane kosovske policije u noći između petka i subote brutalno pretukli u policijskoj stanici u tom gradu, a da mu nije rečeno zbog čega je priveden.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da prebijanje Subotića u policijskoj stanici iznova potvrđuje da Priština protiv Srba rutinski primjenjuje gestapovske metode nasilja, a Srpska lista je navela da je prebijanje Subotića odraz srbofobije čiji su promoteri premijer i ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i DŽeljalj Svečlja.

Grupa organizacija civilnog društva sa sjevera Kosova saopštila je da prekida svaki vid saradnje i sastanaka sa Euleksom dok ta misija ne iznese svoju ocjenu o radu prištinskih policajaca i specijalaca na sjeveru pokrajine.