latinica  ћирилица
27/10/2024 |  19:48 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Trebinje: Završeni glavni građevinski i instalacioni radovi na objektu nove bolnice (VIDEO)

Završeni su glavni građevinski i instalacioni radovi na objektu nove bolnice u Trebinju. U toku je više faza montažnih i drugih radova, na kojim je dnevno angažovano i do 150 radnika, da bi nova bolnica bila spremna za useljenje krajem naredne godine. Izgradnju u potpunosti finansira Vlada Republike Srpske sa 128,4 miliona maraka.
Trebinje - nova bolnica - Foto: RTRS
Trebinje - nova bolnicaFoto: RTRS

S obzirom na to da se radovi istovremeno izvode na više pozicija i u istom prostoru, izvođači moraju da usaglašavaju sinhron plan.

Nakon što su postavljene sve glavne instalacije, u toku je formiranje prostorija i spuštanje stropova, površine više hiljada kvadratnih metara.

- Kada su u pitanju instalacije, svaka faza je komplikovana, od elektro, mašinske, medicinskih gasova, suhomontažnih proizvoda, oblaga i plafona. Građevinski materijali su svi atestirani i priznati svjetski brendovi - rekao je Vladan Vujović, poslovođa podizvođača radova, firme ABV sistem.

I ekipe električara rade punom parom. Za različite namjene ugrađuju i namjenske instalacije.

- Po projektovanim količinama za elektro utičnice i rasvjetu biće ugrađeno 110.000 metara kabla, a za instalacije jake struje oko 150.000 metara - pojasnio je Milan Piljević, podizvođač, preduzeća Segment d.o.o. iz Trebinja.

Da bi bolnica spremno dočekala termin preseljenja, jesen naredne godine, u toku je i specijalizacija 43 ljekara.

Prema novoj sistematizaciji, umjesto dosadašnjih 44, u novoj bolnici bi trebalo da radi oko 110 ljekara specijalista.

- Јedan dio ljekara će do ulaska u novu bolnicu da završi specijalizaciju i da se stavi na raspolaganje, drugi dio će u 2027. i 2028. godini. Takođe, biće raspisano još 20 do 25 specijalizacija do kraja ove i u sljedećoj godini - naveo je Nedeljko Lambeta, direktor Opšte bolnice Trebinje.

Lambeta je potvrdio da je veći problem obezbjeđenje dovoljnog broja medicinara srednje struke.

Raspisana su četiri konkursa za doškolovavanje.

- Poslali smo jedan dio kadra na UKC u Banjaluci, dio na Institut "Zotović", a u narednom periodu dio ćemo poslati u Tiršovu i Klinički centar Srbije, kao i u Beč, da i tamo prođu edukaciju - dodao je Lambeta.

Sve da bi, pored postojećih, stručni kadar bio spreman i za četiri nova odjeljenja, između ostalih za angio salu i za sedam novih medicinskih usluga.

Neke od njih ne rade se u Republici Srpskoj.