latinica  ћирилица
27/10/2024 |  19:58 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Nakon 30 godina jeleni ponovo trče šumama Majevice (VIDEO)

Evropski jelen koji je nestao sa Majevice 90-ih godina vraćen je na ovu planinu.
Јelen na Majevici - Foto: RTRS
Јelen na MajeviciFoto: RTRS

Njegovo ponovno naseljavanje omogućila su lovačka udruženja iz Srpske i Federacije, te Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske koje je podržalo ovaj projekat. U Risovcu su danas u prirodu puštena tri jelena, 12 košuta i devet mladunčadi. Ovo je prvi projekat obnove fonda jelenske divljači u Srpskoj.

Nakon više od tri decenije u majevičkoj šumi će se opet čuti rika jelena koji su u ratnom vihoru nestali sa ove planine. Majevica je novo stanište za 24 grla. Prilagođavanje i razmnožavanje puštene divljači na ovim prostorima biće praćeno najsavremenijom tehnologijom.

- Mi smo pripremili sve što se tiče praćenja što se tiče ogrlica što se tiče čipova u jelenskoj divljači svakog momenta ćemo znati njihovo kretanje normalno sa ostalim mogućnostima praćenja kamere. Iduće godine u maju se tele i već tada će biti reprodukcija neka koja neće biti zanemarljiva - kaže predsjednik Lovačkog udruženja "Majevica" Lopare, Goran Tasovac.

Na Majevici su do rata živjela tri veća krda jelena, čija težina doseže do 250 kilograma. Uspjeh ponovnog uvođenje istrijebljene divljači zavisi od brojnih faktora.

- Prije rata je bilo ovdje oko 300-400 jedinki jelena. Očekujem u narednom vremenskom periodu da će se oni razmnožavati. Oni su nestali i izumrli. Najviše je uticao ljudski faktor i svemu tome vjerujemo da će ljudska svijest u narednom periodu da bude drugačija i da se promijeni - ističe v.d. generalnog direktora ЈP "Šume Srpske". Blaško Kaurin.

Nabavka jelena i izrada elaborata koštala je 35 000 maraka. Ovaj projekat poslužiće kao primjer i federalnim lovačkim društvima koja gravitiraju Majevici.

- Ovo je prvi projekat gdje se radi o unosu odnosno o naseljavanju nove vrste. Do sada se ne vodi u evidencijama da postoji u Republici Srpskoj sem migratorno iz Slavonije i iz Gorskog Kotara na području oko Save, znači u sjevernom dijelu Republike Srpske i jugozapadnom dijelu Srpske - rekao je pomoćnik ministra za šumarstvo, lovstvo i preradu, Radenko Laketić.

Lovište na Majevici prostire se na 29 000 km2 .Nakon puštanja jelena koji su simbol snage i prirodne ravnoteže, naredni korak je naseljavanje divokoza u lovištima Srpske najavljeno je iz Lovačkog saveza.

- Sve ove aktivnosti su podsticane u velikoj mjeri razvijane i aktivnostima Vlade Republike Srspke kroz Ministarstvo poljoprivrede. I kroz veliku saradanju koju mi sa Lovačkim savezom Republike Srpske kao krovnom organizacijom imamo, koja izuzetno odgovorno vrši društvenu ulogu - dodao je ministar industrije i energetike, Petar Đokić.