latinica  ћирилица
27/10/2024 |  20:21 | Autor: RTRS

Novina u zdravstvenom sistemu Srpske: Trudničke knjižice sa svim podacima majke (VIDEO)

Јedna od novina u sistemu zdravstvene zaštite trudnica u Republici Srpskoj su trudničke knjižice. U njih će biti upisani svi podaci o majci i njenom zdravstvenom stanju, tako da u svakom trenutku ljekar ima uvid u stanje buduće majke. Uvođenje trudničkih knjižica pokrenuli su ljekari iz Banjaluke, Doboja i Foče.
Trudnička knjižica - Foto: RTRS
Trudnička knjižicaFoto: RTRS

Miljana Roljić je tridesetosmogodišnja trudnica koja očekuje drugo dijete. Smatra da će trudničke knjižice olakšati svaki budući pregled, jer su svi podaci o trudnoći "na jednom mjestu".

- Biće pozitivno i lakše, jer ako negdje otputujem iz grada, ne moram nositi sve papire koje imam, jer ako budem morala da se javim doktoru, on u knjižici vidi sve moje podatke a ne da čita sve - naglašava Roljićeva.

Do sada su postojali trudnički kartoni u kojima su bile dostupne samo osnovne informacije. U trudničkoj knjižici biće navedeni svi podaci o zdravstvenom stanju majke, prethodnim trudnoćama, istoriji bolesti i mnoge druge informacije.

- Knjižica sadrži mnogo podataka o majci, jer je veoma bitno njeno zdravstveno stanje, krva grupa, oboljenja ali isto tako i mnogo infromacija o prethodnim trudnoćama - da li su završene sa pobačajem, porodom, kad je bio porod, koliko je ila teška beba, da li je bilo komplikacija, plus svi pregledi koji se rade u trudnoći - naglasila je Vesna Ećim Zlojutro, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Republike Srpske.

Kada pacijentkinji bude potvrđena trudnoća od njenog ginekologa, tada dobija trudničku knjižicu koju nosi uvijek sa sobom. Distribucija knjižica ka ambulantama je u toku a biće dostupne u štampanom i elektronskom obliku a u potpunosti ih finasira Fond zdravstvenog osiguranja.

- Trudničke knjižice biće dostupne u štampanom obliku jer je cilj da trudnice u samom momentu kod sebe imaju svoju trudničku knjižicu i da uvijek i svakom momentu raspolaže informacijama koje ginekolozi vode u trudničkim knjižicama - rekla je Darija Filipović Ostojić, portparol Fonda zdravstvenog osiguranja.

Ovo je samo jedna u nizu konkretnih mjera podrške koje imaju za cilj unapređenje reproduktivnog zdravlja i zdravlja majki. Podsjećamo da Fond u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu trudnica za sve ono što obuhvata obavezno zdravstveno osiguranje.