latinica  ћирилица
28/10/2024 |  06:59 ⇒ 08:34 | Autor: RTS

Iran: Napad Izraela neće ostati bez odgovora; Predsjednik Egipta predlaže dvodnevno primirje

Na jenjavaju borbe na Bliskom istoku.
Sukob Izraela i Irana (Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH) -
Sukob Izraela i Irana (Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu tvrdi su vazdušni napadi IDF naneli "teške udarce" odbrani Irana i proizvodnji raketa.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei odgovara da štetu nastalu subotnjim udarima ne treba preuveličavati. Palestinske vlasti tvrde da je najmanje 47 osoba poginulo u vazdušnim udarima u Gazi.

Predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi predlaže dvodnevno primirje u Pojasu Gazi kao uvertiru za stalno.

IDF navodi da su avioni izraelskog ratnog vazduhoplovstva izveli ciljani napad na komandu Hamasa, koja se nalazila na mjestu nekadašnje škole u Pojasu Gaze.

Ističe se da je udar na kompleks bivše škole Saleh el Din bio "precizan" i zasnovan na obavještajnim podacima.

Sa druge strane, medicinski izvori u Gazi rekli su za Al DŽaziru da je u vazdušnim napadima ubijeno najmanje 47 ljudi širom te enklave.

I libansko Ministarstvo zdravlja prijavljuje nove civilne žrtve – petoro mrtvih i 13 ranjenih u napadu na grad Sidon na jugu zemlje.

Premijer Izreala Benjamin Netanjahu tvrdi su vazdušni napadi IDF-a naneli "teške udarce" odbrani Irana i proizvodnji raketa.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei odgovara da štetu nastalu subotnjim udarima "ne treba preuveličavati".

Predsjednik iranskog parlamenta Mohamed Baker Kalibaf rekao je da Iran ima pravo na samoodbranu i da će njegov odgovor "biti definitivan, u skladu sa zahtevima".

Egipat je predložio dvodnevni prekid vatre u Gazi koji bi podrazumevao razmenu četiri izraelska taoca za neke palestinske zatvorenike.

Govoreći zajedno sa alžirskim predsednikom Abdelmadžidom Tebunom tokom konferencije za novinare u Kairu, predsjednik te zemlje Abdel Fatah el Sisi naveo je da bi razgovori trebalo da se nastave u roku od 10 dana od primkene privremenog prekida vatre u nastojanjima da se postigne stalni.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres ponovo je apelovao da se postigne primirje u Gazi. Istakao je da izraelske vojne operacije u severnom delu Pojasa Gaze čine život palestinskog stanovništva neodrživim.