latinica  ћирилица
28/10/2024 |  07:46 | Autor: TANЈUG

Đurić: Rad Tonina Picule biće pod lupom Ministarstva spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbija Marko Đurić izjavio je u da će to ministarstvo "držati pod lupom" rad hrvatskog političara Tonina Picule, koji je imenovan za novog izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju.
Marko Đurić (foto: TANЈUG / Ministarstvo spoljnih poslova Srbije) -
Marko Đurić (foto: TANЈUG / Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Đurić je za televiziju Pink rekao da će ministarstvo na čijem je čelu reagovati na svaki eventualni pokušaj Picule "da svoju poziciju zloupotrebi etiketiranjem Srbije", ili na njegovo "nacionalnim predrasudama motvisano djelovanje".

- Nedopustivo je da pozicija izvjestioca Evropskog parlamenta bude zloupotrebljena za bilo kakvu, bilo čiju politiku, ili na predrasudama zasnovanu nacionalističku agendu - kazao je Đurić.

Ministar je rekao da se "iskreno nada da Picula neće nastupati tako".

- Ali ova moja nada nema previše osnova, ako imamo u vidu šta je Picula govorio o srpskoj crkvi, državi i srpskoj politici u prethodnim mjesecima - rekao je Đurić.

Kada je u pitanju izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Picula mora da se kvalifikuje da bi došao u kontakt sa njim, Đurić je rekao da je Vučić na primeru Picule pokazao da čuva dostojanstvo Srbije.

- Vučićeve riječi dolaze iz perspektive nekog ko je naglasio da je spreman da govori sa političkim neistomišljenicima. Prvo neka se Picula dokaže, moramo vidjeti da li želi da bude objektivan, tako da podržavam ovakav stav našeg predsjednika - rekao je Đurić.

Naglasio je da će Piculin rad biti vrednovan iz Srbije "na osnovu onoga kako bude djelovao".

On je kazao da će se Srbija, ako Picula ne bude korektan, postarati da svaki čovjek u Evropi bude svestan njegovih predrasuda i etiketirinja.

Dodao je da ne bi poistovjećivao izbor Tonina Picule sa zvaničnim stavovima EU.

- Njega je izabrao Odbor za spoljnu politiku Evropskog parlemanta i ne predstavlja cijelu EU. Taj odbor ima preko 70 članova, a svakako da su članovi Evropske komisije drugačiji od stavova Evropskog parlamenta. Nesumnjivo da njegov izbor pokazuje da u Evropskom parlamentu postoji jako uporište skeptika kada je u pitanju Srbija. Mi po pitanju toga ne sjedimo skršenih ruku - rekao je Đurić.

On je rekao da je u posljednjih nekoliko meseci imao 14 bilateralnih posjeta u zemljama članicama EU, kao i da je svaka od tih posjeta bila veoma intenzivna.

- Svuda, na svakom mjestu se borimo za to da stvorimo kritičnu masu podrške za Srbiju - istakao je Đurić.

Đurić je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "jasno rekao da Tonino Picula neće voditi politiku Srbije nikada".

- Јa bih dodao da Tonino Picula neće voditi ni politiku proširenja EU prema Srbiji - rekao je Đurić.